Το πιάτο αυτό το σέρβιραν μια εποχή στο Βαρούλκο, στο Πασαλιμάνι.

Τρεις λόγοι που το ξεχωρίσαμε:
Πρώτον, η πρωτοτυπία, η φινέτσα κι η ανάλαφρη γεύση του πιάτου: σπάνια τα φρέσκα φρούτα (και ιδιαίτερα το πεπόνι) πρωταγωνιστούν στις «μαγειρικές» των high εστιατορίων. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο.
Δεύτερον, η απαλή μους φέτας, εμπλουτισμένη με ξύσμα λεμονιού και σχοινόπρασο, που κοντράρει μοναδικά τη γλύκα του φρούτου.
Και τρίτον, το προσούτο που χρησιμοποιείται αντί αλατιού δίνει μια έξτρα γευστική διάσταση στο φαγητό.

Όπως είπε ο Λευτέρης Λαζάρου. «Το πεπόνι με φέτα ήταν το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό από παιδί. Τον συνδυασμό τον βρίσκω ακόμα κορυφαίο. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω ένα πιάτο με τις δύο αυτές γεύσεις, με ωραίες υφές και αρμονία. Γι’ αυτό έδωσα στη φέτα τη μορφή κρέμας, που αναμειγνύεται τέλεια με τη δροσερή σούπα πεπονιού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρμύρα σοταρισμένη με σκόρδο, πεπόνι και ντρέσινγκ ντομάταςΑρμύρα σοταρισμένη με σκόρδο, πεπόνι και ντρέσινγκ ντομάτας
30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σούπα πεπονιού

Για τη μους φέτας

Διαδικασία

Σούπα πεπονιού

  1. Για την ωραία αυτή σούπα πεπονιού με μους φέτας και «ξερό» προσούτο, αρχικά βγάζουμε τα σπόρια από τα πεπόνια, αλλά δεν τα πετάμε.
  2. Έπειτα, τα βάζουμε σε ψιλή σήτα και τα πιέζουμε με μια κουτάλα ώστε να πάρουμε τα υγρά τους.
  3. Κόβουμε το πεπόνι σε κομμάτια και τα λιώνουμε πολύ καλά στον πολτοποιητή με τα υγρά από τα σπόρια.
  4. Περνάμε τον πολτό από τη σήτα.
  5. Βάζουμε στο ψυγείο για να γίνει δροσερή η σούπα.

Μους φέτας

  1. Χτυπάμε τη φέτα με την κρέμα στον πολτοποιητή καλά μέχρι να ενωθούν - το μείγμα πρέπει να γίνει λείο σαν σαντιγί.
  2. Στο τέλος, ενσωματώνουμε το ξύσμα και το σχοινόπρασο.

«Καρύκευμα» προσούτο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  2. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε τις φέτες προσούτο, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε άλλο ένα ταψί από πάνω για βάρος.
  3. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αν το προσούτο είναι ακόμα νωπό, ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να ξεραθεί.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει και το χτυπάμε στον πολτοποιητή για να γίνει σαν σκόνη.
  5. Σερβίρουμε τη σούπα πεπονιού και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγη μους φέτας (με ένα κουτάλι) και λίγο τριμμένο προσούτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Πεπόνι

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών