40' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Οι κατεψυγμένες σουπιές είναι συνήθως καθαρισμένες. Μάλιστα, στην αγορά θα βρούμε και κατεψυγμένες σουπιές με το μελάνι τους σε ξεχωριστό σακουλάκι μέσα στη συσκευασία. Αν πάρουμε φρέσκες σουπιές, τις καθαρίζουμε ως εξής: Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μια τομή στη ράχη τους κατά μήκος της μιας άκρης του κοκάλου και το αφαιρούμε. Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Από την ανοιχτή κοιλιά, τραβάμε προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι και τα κρατάμε, ενώ πετάμε το κεφάλι και τα εντόσθια. Αφαιρούμε τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι με πολλή προσοχή, για να μη μας ανοίξει. Βάζουμε τις σακούλες με το μελάνι σε ένα μπολάκι και τις σπάμε με ένα πιρούνι για να πάρουμε το μελάνι. Για να σπάσουν καλά οι σακούλες, μπορούμε να τις χτυπήσουμε στο μπλέντερ με λίγο από το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. Πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές, τις κόβουμε σε κομμάτια των 3 εκ., τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο μέχρι να τις μαγειρέψουμε.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις σουπιές, τις σοτάρουμε για 5 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και σε 1 λεπτό προσθέτουμε την ντομάτα, το μελάνι, τα κεδροκούκουτσα, τα γαρίφαλα, τις φλούδες του πορτοκαλιού και το νερό. Οταν τα υγρά πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Περίπου 20 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις πορτοκαλόφλουδες, τα κεδροκούκουτσα και τα γαρίφαλα και προσθέτουμε το μαϊντανό.
  3. Συνοδεύουμε τις σουπιές με πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες. Θα ταίριαζε επίσης και ένα λευκό πιλάφι, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε βγάλει ως πρώτο το ριζότο

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών