Μετά την παρέλαση μαζευόμαστε και τρώμε στο οικογενειακό τραπέζι τα αχνιστά σουτζουκάκια με τις φουρνιστές πατάτες.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ταψί

Διαδικασία

  1. Σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά, προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο νερό (όχι περισσότερο από 1/2 ποτήρι του κρασιού), έως ότου προκύψει ένα ενιαίο και αφράτο μείγμα. Πλάθουμε μεγάλα σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ (80 γρ. περίπου το καθένα) και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Φούρνισμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες (4 τμχ.), 1 ποτήρι νερό και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα χέρια και απλώνουμε τις πατάτες σε μονή στρώση. Περιχύνουμε με το λάδι ή σκορπίζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το ταψί και αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια πάνω στις πατάτες.
  3. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε υγρά. Σκεπάζουμε ξανά με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά. Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί, καλύπτουμε το φαγητό (κυρίως τα σουτζουκάκια) με τις ροδέλες ντομάτας, βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες και την κομμένη πιπεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να ροδοψηθεί το φαγητό. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τις πατάτες χλιαρά, συνοδεία πράσινης σαλάτας με λαδόξιδο και άνηθο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών