Στην Πόλη σμυρναίικα σουτζουκάκια λέγαμε τα κλασικά της κατσαρόλας, με τη σάλτσα, αλλά και αυτά τα φουρνιστά, κυμινάτα μπιφτεκάκια, με ροδέλες ντομάτας και πατάτες.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το ταψί
Διαδικασία
Σουτζουκάκια
- Για να φτιάξουμε σουτζουκάκια με πατάτες στο φούρνο, αρχικά βάζουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά, προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο νερό (όχι περισσότερο από 1/2 ποτήρι του κρασιού), έως ότου προκύψει ένα ενιαίο και αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε μεγάλα σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ (80 γρ. περίπου το καθένα) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Φούρνισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες (4 τμχ.), 1 ποτήρι νερό και μπόλικο αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια και απλώνουμε τις πατάτες σε μονή στρώση.
- Περιχύνουμε με το λάδι ή σκορπίζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το ταψί και αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια πάνω στις πατάτες. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε υγρά.
- Σκεπάζουμε ξανά με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά.
- Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί, καλύπτουμε το φαγητό (κυρίως τα σουτζουκάκια) με τις ροδέλες ντομάτας, βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες και την κομμένη πιπεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να ροδοψηθεί το φαγητό.
- Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τις πατάτες χλιαρά, συνοδεία πράσινης σαλάτας με λαδόξιδο και άνηθο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.