1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 70 - 80 κομμάτια

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα κάστανα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Τα βράζουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Τα στραγγίζουμε αδειάζοντας το νερό της κατσαρόλας σε μεγάλο σουρωτήρι. Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα κάστανα. Αφαιρούμε διαδοχικά την εξωτερική φλούδα και την εσωτερική λεπτή φλούδα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις 2½ κούπες νερό και τη βανίλια. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.Προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μερικές φορές. Αφήνουμε τα κάστανα όπως είναι, να πιούν το σιρόπι, για 12 ώρες.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα. Στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα ή ένα μεγάλο ταψί. Αραδιάζουμε τα σιροπιασμένα κάστανα πάνω στη λαδόκολλα. Τα βάζουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά. Κατόπιν σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να στεγνώσουν για άλλα 30 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν θέλουμε, τα τυλίγουμε ένα-ένα με αλουμινόχαρτο ή με σελοφάν.
  3. Μυστικό: Προσθέστε στο νερό που βράζουν τα κάστανα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Θα σας διευκολύνει πολύ στο καθάρισμα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών