20'
προετοιμασία
53' μαγείρεμα
13 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 43'
Υλικά
Κομμάτια: 70 - 80Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαρόν γλασέ, αρχικά βάζουμε τα κάστανα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και τα βράζουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Τα στραγγίζουμε αδειάζοντας το νερό της κατσαρόλας σε μεγάλο σουρωτήρι.
- Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα κάστανα. Αφαιρούμε διαδοχικά την εξωτερική φλούδα και την εσωτερική λεπτή φλούδα.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τις 2½ κούπες νερό και τη βανίλια.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μερικές φορές.
- Αφήνουμε τα κάστανα όπως είναι, να πιούν το σιρόπι, για 12 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα ή ένα μεγάλο ταψί.
- Αραδιάζουμε τα σιροπιασμένα κάστανα πάνω στη λαδόκολλα.
- Τα βάζουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά.
- Κατόπιν σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να στεγνώσουν για άλλα 30 λεπτά.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν θέλουμε, τα τυλίγουμε ένα-ένα με αλουμινόχαρτο ή με σελοφάν.
Μυστικά
Προσθέστε στο νερό που βράζουν τα κάστανα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Θα σας διευκολύνει πολύ στο καθάρισμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.