20' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη βασική ζύμη ζυμαρικών

Για τις ταλιατέλες με ντοματίνια και βασιλικό

Διαδικασία

Ζύμη για ζυμαρικά

  1. Ετοιμάζουμε τα υλικά στον πάγκο εργασίας. Ζυγίζουμε το αλεύρι και βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 10 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσουμε, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη ανοξείδωτη ή πήλινη λεκάνη ή σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και σπάμε μέσα τα αυγά.
  3. Με ένα πιρούνι σπάμε απαλά τους κρόκους. Σιγά-σιγά ενσωματώνουμε τα αυγά, δουλεύοντας από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Τελειώνουμε φτιάχνοντας μια μπάλα ζύμης.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 20 λεπτά ή έως ότου γίνει μια ζύμη απαλή και ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Δουλεύουμε τη ζύμη γυρνώντας τη συχνά επάνω-κάτω, έτσι ώστε να «δουλευτεί» απ’ όλες τις πλευρές.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά σε δροσερό μέρος. Η συγκεκριμένη ζύμη δεν χρειάζεται ψυγείο, γιατί δεν περιέχει βούτυρο. Αν όμως κάνει πολλή ζέστη, είναι προτιμότερο να την αφήσουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή τη βέργα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όσο πιο λεπτό μπορούμε. Δεν απογοητευόμαστε αν δεν πετύχουμε με την πρώτη δοκιμή. Απλώς της δίνουμε σχήμα με ένα μαχαίρι.
  7. Είναι έτοιμη για να περαστεί στη μηχανή ή να ανοιχτεί στο χέρι (βλέπε μυστικό).
  8. Περνάμε τη ζύμη από τη μηχανή. Οι μηχανές ζυμαρικών έχουν συνήθως πέντε «θέσεις», που καθορίζουν το πάχος της ζύμης. Την πρώτη φορά την περνάμε από τη θέση που δίνει το πιο παχύ φύλλο. Αφαιρούμε από τη μηχανή το φύλλο που προέκυψε, το αλευρώνουμε ελαφρώς και το διπλώνουμε μια δεύτερη φορά. Το ξαναπερνάμε με τον πλάστη και το ξαναβάζουμε στη μηχανή στη δεύτερη θέση πάχους. Θα βγει λίγο πιο λεπτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό πάχος.
  9. Ενα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι να «οδηγούμε» το φύλλο καθώς βγαίνει από τη μηχανή, στηρίζοντάς το από κάτω με το χέρι μας έτσι ώστε να μην πέσει σε δίπλες και κολλήσει. Οταν φτάσει το φύλλο στο επιθυμητό πάχος, το αφήνουμε για λίγο και προσαρμόζουμε στη μηχανή το εξάρτημα που θέλουμε, για να φτιάξουμε το ζυμαρικό της αρεσκείας μας (για παράδειγμα, λαζάνια, σπαγκέτι, ταλιατέλες ή ό,τι άλλο μας αρέσει).

Ταλιατέλες με ντοματίνια και βασιλικό

  1. Βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2 - 3 λεπτά και τα σουρώνουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε περίπου 300 ml από το νερό του βρασίματος.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, πλατιά και μεγάλη, ή σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 20 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να βγάλουν υγρά.
  3. Προσθέτουμε στο σκεύος με τα ντοματίνια τα ζυμαρικά μαζί με 200 ml από το υγρό που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. (Αν τη θέλουμε πιο ζουμερή, ρίχνουμε και το υπόλοιπο υγρό). Η μακαρονάδα πρέπει να απορροφήσει όλα τα υγρά και να κοκκινίσει ελαφρώς.
  4. Την απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί.

Μυστικά

ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ 1. Αλευρώνουµε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας. 2. Ανοίγουµε τη ζύµη µε τον λεπτό πλάστη (βέργα) σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραµµο. 3. Αφαιρούµε µε ένα πινέλο το αλεύρι, για να µπορέσει να κολλήσει η ζύµη στο επόµενο βήµα. 4. Τη διπλώνουµε σε φάκελο. Εχουµε έτσι ένα τετράγωνο. 5. Αλευρώνουµε και πάλι ελαφρώς και αναποδογυρίζουµε το τετράγωνο, έτσι ώστε να δουλευτεί η ζύµη απ’ όλες τις πλευρές. 6. Ακολουθούµε και πάλι την ίδια διαδικασία, µέχρι να φτάσουµε στο επιθυµητό πάχος της ζύµης. 7. Αλευρώνουμε το φύλλο, το τυλίγουμε σε ρολό (χωρίς να το σφίξουμε) και κόβουμε σε ροδέλες φάρδους 2 εκ., σχηματίζοντας έτσι τις ταλιατέλες.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Συνοδευτικά

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών