Ετοιμάσαμε τη συνταγή με τις ακόλουθες εξαιρετικές πρώτες ύλες από την ΑΒ Βασιλόπουλος:

Η Πάστα ελιάς Καλαμών «η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» παράγεται από ελιές της φημισμένης ποικιλίας Καλαμών και είναι διαλεγμένες στο χέρι μία προς μία. Έχει έντονη τη γεύση της ελιάς Kαλαμών ενώ περιέχει κι άλλα συστατικά όπως ελαιόλαδο, κόκκινη πιπεριά και ρίγανη.

Οι Τομάτες ελληνικές «ΑΒ Επιλογή» προέρχονται από επιλεγμένες ποικιλίες κυρίως από το νησί της Κρήτης. Ζουμερές και γευστικές, αποτελούν το ιδανικό υλικό για δροσερές σαλάτες και πεντανόστιμες συνταγές.

Η Γραβιέρα Κρήτης Τρύπας «ΑΒ Επιλογή» είναι επιτραπέζιο κίτρινο παραδοσιακό σκληρό τυρί, ΠΟΠ. Ωριμάζει σε σπηλιές στα ορεινά της Κρήτης τουλάχιστον για 6 μήνες, παράγεται από επιλεγμένο κρητικό πρόβειο και γίδινο γάλα. Έχει βραβευτεί με 2 Χρυσά Αστέρια Ανώτερης Γεύσης 2021 από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης.
30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη σπιτική γκαλέτ με ντομάτες, πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε βαθύ μπολ «τρίβουμε» με τα δάχτυλα το αλεύρι με το 1 κουτ. γλυκού αλάτι, το βούτυρο και το ξίδι, μέχρι να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  2. Ρίχνουμε 50-60 ml κρύο νερό και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  3. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  4. Παράλληλα, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στoυς 200°C. Απλώνουμε το τυρί και από πάνω τακτοποιούμε τις ντομάτες και τα σκόρδα.
  6. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα διαμ. 24-26 εκ. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 35 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και οι άκρες να προεξέχουν αρκετά.
  7. Απλώνουμε την πάστα ελιάς σε όλη την επιφάνεια, από πάνω απλώνουμε το τυρί και στην επιφάνεια, τακτοποιούμε όμορφα τις ντομάτες.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, μισοκαλύπτοντας τη γέμιση.
  9. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια (ζύμη + γέμιση) με το αυγό, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών