ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣStollenStollen Τυλιγμένο με λαδόκολλα και μεμβράνη, το στόλεν διατηρείται μια χαρά, νόστιμο και αρωματικό, μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε. Αν εκτός από τα αμύγδαλα βάλουμε και μάρτσιπαν, γίνεται ακόμη πιο ωραίο.

1 ώρα προετοιμασία
35' ψήσιμο
10 ώρες και 40' αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για 2 φραντζόλες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε στόλεν, αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ τα ξερά βερίκοκα, τις σταφίδες και τα κράνμπερις και τα περιχύνουμε με το κονιάκ.
  2. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ ή και παραπάνω (μέχρι και 3 μέρες), ανάλογα με το πόσο δυνατή γεύση θέλουμε να έχουν.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μισό γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
  5. Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς 1 κούπα από το μετρημένο αλεύρι (120 γρ.) και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
  6. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Ξαναβάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μίξερ και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας τα 150 γρ. λιωμένο βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.
  8. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά, για 2-3 λεπτά.
  9. Σταματάμε το μίξερ, καθαρίζουμε τα τοιχώματα από τα υπολείμματα ζύμης σπρώχνοντάς τα προς τα κάτω και ξαναζυμώνουμε για λίγο, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
  10. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και τη γυρνάμε έτσι ώστε να λαδωθεί παντού.
  11. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  12. Με το χέρι μας σε σχήμα μπουνιάς πιέζουμε τη ζύμη στο κέντρο να ξεφουσκώσει.
  13. Τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
  14. Στραγγίζουμε τα ξερά φρούτα, τα ρίχνουμε στη ζύμη, μαζί με τα φρουί γκλασέ και τα αμύγδαλα, και ζυμώνουμε μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
  15. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μπολ, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  16. Καλύπτουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
  17. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με έναν πλάστη ανοίγουμε το καθένα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε οβάλ 20 x 30 εκ.
  18. Αν θέλουμε να βάλουμε μάρτσιπαν, παίρνουμε το ένα κομμάτι και το πλάθουμε μπαστούνι με μήκος λίγο μικρότερο από το ανοιγμένο ζυμάρι.
  19. Το τοποθετούμε στο κέντρο του ανοιγμένου ζυμαριού.
  20. Διπλώνουμε τη μία μακρόστενη πλευρά του ζυμαριού πάνω από το μάρτσιπαν.
  21. Έπειτα φέρνουμε την άλλη πλευρά πάνω από την προηγούμενη και πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν.
  22. Με το χέρι μας πιέζουμε τη ζύμη δεξιά και αριστερά από το μάρτσιπαν, ώστε το σημείο αυτό να εξέχει.
  23. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  24. Μεταφέρουμε τα στόλεν στα ταψιά και τα αλείφουμε με λίγο από τα 60 γρ. βούτυρο.
  25. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά.
  26. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  27. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα).
  28. Μόλις βγάλουμε τα στόλεν και όσο είναι ακόμα καυτά, τα αλείφουμε με λίγο ακόμα από το βούτυρο.
  29. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη σε γενναία ποσότητα και περιμένουμε 5 λεπτά πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία, αλείφοντας ξανά με βούτυρο και πασπαλίζοντας με μία ακόμα στρώση άχνη ζάχαρη.
  30. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  31. Πασπαλίζουμε τα στόλεν ξανά με άχνη, καλύπτουμε σφιχτά με λαδόκολλα και μεμβράνη και φυλάσσουμε κατά μέρος μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT