ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧριστόψωμο με ξερά φρούτα, σταφίδες και κόκκινο κρασίΧριστόψωμο με ξερά φρούτα, σταφίδες και κόκκινο κρασί
 
35' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά για 3- 4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ρίχνουμε σταδιακά το ξύσμα, το καρδάμωμο, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα κυβάκια πορτοκαλιού και το ρούμι (ή κονιάκ), συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη για το stollen.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη του stollen στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα, μέχρι να σφίξει.
  5. Για το stollen, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη του stollen στη μέση και πιέζουμε με τις παλάμες μας κάθε κομμάτι να ανοίξει σε οβάλ φύλλο, χοντρό, πάχους περίπου 2 εκ.
  7. Διπλώνουμε κάθε δίσκο στα δύο, αφήνοντας το κάτω μέρος να εξέχει από το επάνω κατά 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τα στόλεν στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 55 - 65 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  8. Παράλληλα, σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Ξεφουρνίζουμε τα στόλεν, τα αλείφουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  9. Πασπαλίζουμε με την άχνη και σερβίρουμε το stollen.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών