Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στο πέστο από πόλη σε πόλη. Αλλού βάζουν αμύγδαλα, αλλού κουκουνάρια, κ.λπ. Το καλοκαίρι της Σικελίας σε ένα πιάτο είναι αυτή η μακαρονάδα: κρύα, ωμή σάλτσα για τη ζέστη, με τα φημισμένα κόκκινα πομοντόριά της, καταπράσινο βασιλικό και τα περίφημα αμύγδαλά της. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο.

15' προετοιμασία
Σύνολο: 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το πέστο

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για σιτσιλιάνικο πέστο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  2. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
  3. Τα ρίχνουμε αμέσως στην άδεια πλέον κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα πέστο. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
  4. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί το τυρί είναι αρκούντως αλμυρό) και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί επιπλέον.

Μυστικά

Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες

Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον ομφαλό (το υποπράσινο σημείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντομάτας και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους. Βουτάμε κάθε ντομάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά τη βουτάμε μέσα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό, στο οποίο ιδανικά έχουμε βάλει και μερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη με το χέρι μας. Κόβουμε τις ντομάτες στα 4 και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια. Από κάθε ντομάτα μένουν 4 κομμάτια, τα οποία κόβουμε καταπώς λέει κάθε συνταγή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών