30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ.

Διαδικασία

  1. Για τη στριφτόπιτα με κολοκύθα, καυκαλήθρες και κατσικίσιο τυρί, ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 4 λεπτά και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κολοκύθα με 2 ποτήρια νερό. Σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  3. Με τρυπητή κουτάλα τη μεταφέρουμε στο μπολ με το κρεμμύδι και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν.
  4. Ρίχνουμε στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά (το τυρί, το αυγό, το σιμιγδάλι ή το πλιγούρι, τις καυκαλήθρες και αλατοπίπερο) και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ.
  7. Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και απλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς (αφήνοντας απόσταση 2 εκ. από τις άκρες) 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας γέμιση.
  8. Τυλίγουμε το φύλλο κρούστας, σχηματίζοντας ένα μακρόστενο λουκάνικο. Το βάζουμε γύρω-γύρω στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Κάθε ρολό που φτιάχνουμε το βάζουμε στο ταψί εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, σχηματίζοντας έτσι μια σπείρα που καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φύλλο να είναι χρυσαφένιο και τραγανό.
  10. Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει η στριφτόπιτα με κολοκύθα, καυκαλήθρες και κατσικίσιο τυρί και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με μια δροσερή Μαλαγουζιά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών