30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την πάστα

Για το λαδολέμονο

Για τα σέσκουλα

Διαδικασία

  1. Το πρωί (της ημέρας του δείπνου) πασπαλίζουμε το ψάρι με το αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να «τραβήξει» αλάτι και να νοστιμίσει.

Πάστα

  1. Επίσης το πρωί, χτυπάμε στο μούλτι τα αρωματικά (δεντρολίβανο, μαϊντανός) με το σκόρδο, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Θα φτιάξουμε μια πηχτή αλοιφή-πάστα.
  2. Τη βάζουμε σε ένα μπολάκι, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε, οπότε και την ανακατεύουμε καλά.

Λαδολέμονο

  1. Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
  2. Το μεταφέρουμε σε βαζάκι ή σε σκεύος που κλείνει και ρίχνουμε μέσα την κάππαρη, τη λιαστή ντομάτα και το πιπέρι.
  3. Το μαϊντανό θα τον ρίξουμε πριν από το σερβίρισμα.

Χόρτα

  1. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα σέσκουλα.
  2. Βράζουμε για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλουμε και τα σουρώνουμε.
  3. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο (αν το βάλουμε) και προσθέτουμε τα χόρτα.
  4. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να μην κολλήσουν, τα βάζουμε στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ψάρι

  1. Μία ώρα πριν ψήσουμε το ψάρι, το αλείφουμε εξωτερικά αλλά και την κοιλιά του με την πάστα μυρωδικών.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  3. Απλώνουμε μέσα στο ταψί τα κρεμμύδια (για να μην κολλήσει το ψάρι), ρίχνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω το ψάρι.
  4. Το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  5. Ανοίγουμε το ψάρι, το καθαρίζουμε, σερβίρουμε το λαδολέμονο σε σαλτσιέρα για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει και συνοδεύουμε με τα χόρτα.

Μυστικά

* Αν δεν βρούμε τόσο μεγάλο ψάρι, μπορούμε να πάρουμε 2 ψάρια του 1½ κιλού, τα οποία θα ψήσουμε για 45 - 50 λεπτά. Επίσης αντί για σέσκουλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι ή ζοχούς με καυκαλήθρες.

Στο ποτήρι μας Ασύρτικο, ασύρτικο, ασύρτικο! Ορυκτώδες, θαλασσινό Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, το κρασί που δοξάζει τα ψαρικά και δίνει γευστική υπόσταση στο τραπέζι μας.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών