
30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8Για την πάστα
Για το λαδολέμονο
Για τα σέσκουλα
Διαδικασία
- Το πρωί (της ημέρας του δείπνου) πασπαλίζουμε το ψάρι με το αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να «τραβήξει» αλάτι και να νοστιμίσει.
Πάστα
- Επίσης το πρωί, χτυπάμε στο μούλτι τα αρωματικά (δεντρολίβανο, μαϊντανός) με το σκόρδο, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Θα φτιάξουμε μια πηχτή αλοιφή-πάστα.
- Τη βάζουμε σε ένα μπολάκι, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε, οπότε και την ανακατεύουμε καλά.
Λαδολέμονο
- Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
- Το μεταφέρουμε σε βαζάκι ή σε σκεύος που κλείνει και ρίχνουμε μέσα την κάππαρη, τη λιαστή ντομάτα και το πιπέρι.
- Το μαϊντανό θα τον ρίξουμε πριν από το σερβίρισμα.
Χόρτα
- Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα σέσκουλα.
- Βράζουμε για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλουμε και τα σουρώνουμε.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο (αν το βάλουμε) και προσθέτουμε τα χόρτα.
- Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να μην κολλήσουν, τα βάζουμε στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ψάρι
- Μία ώρα πριν ψήσουμε το ψάρι, το αλείφουμε εξωτερικά αλλά και την κοιλιά του με την πάστα μυρωδικών.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Απλώνουμε μέσα στο ταψί τα κρεμμύδια (για να μην κολλήσει το ψάρι), ρίχνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω το ψάρι.
- Το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Ανοίγουμε το ψάρι, το καθαρίζουμε, σερβίρουμε το λαδολέμονο σε σαλτσιέρα για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει και συνοδεύουμε με τα χόρτα.
Μυστικά
* Αν δεν βρούμε τόσο μεγάλο ψάρι, μπορούμε να πάρουμε 2 ψάρια του 1½ κιλού, τα οποία θα ψήσουμε για 45 - 50 λεπτά. Επίσης αντί για σέσκουλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι ή ζοχούς με καυκαλήθρες.
Στο ποτήρι μας Ασύρτικο, ασύρτικο, ασύρτικο! Ορυκτώδες, θαλασσινό Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, το κρασί που δοξάζει τα ψαρικά και δίνει γευστική υπόσταση στο τραπέζι μας.