ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια σε στάκαΣιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια σε στάκα

«Οι μελιτζάνες είναι πρωταγωνίστριες στην Καλαβρία, από όπου κατάγομαι, και τις χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές. Αυτή τη συνταγή την έμαθα από τον μπαμπά μου, αλλά την κάνω λίγο διαφορετικά: ο μπαμπάς μου τηγάνιζε τις μελιτζάνες στο ίδιο σκεύος και με το ίδιο λάδι όπου μετά πρόσθετε και την ντομάτα, ενώ εγώ σε διαφορετικά». Δ. Μ .

Δωροθέα Μερκούρη στριφτάρια με σάλτσα μελιτζάνας Δωροθέα Μερκούρη στριφτάρια με σάλτσα μελιτζάνας
Δωροθέα Μερκούρη στριφτάρια με σάλτσα μελιτζάνας Δωροθέα Μερκούρη στριφτάρια με σάλτσα μελιτζάνας
15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα στριφτάρια με σάλτσα μελιτζάνας, ξεκινάμε κόβοντας τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 0,5 εκ. και στη συνέχεια την κάθε φέτα σε μπαστουνάκια πάχους 1 εκ. Τα αλατίζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά, μέχρι να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους. Τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Στραγγίζουμε σχολαστικά τα μπαστουνάκια σε χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει απαλά. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον βασιλικό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
  4. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένη παρμεζάνα κατά βούληση και σερβίρουμε.

Ανοίξτε μια Μαλαγουζιά, ένα Sauvignon blanc, ένα Σαββατιανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών