ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣStollenStollen Η παράδοση λέει ότι η σιτσιλιάνα αγία πήγε στη Σκανδιναβία και μετέδωσε την πίστη της και μαζί, τα θερμαντικά μπαχαρικά, όπως το σαφράν, την κανέλα και το κάρδαμο.

35' προετοιμασία
25' ψήσιμο
5 ώρες και 40' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 32

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα lussekatter, τα τσουρεκάκια της Αγίας Λουκίας, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, το σαφράν, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κάρδαμο και ανακατεύουμε με το φτερό.
  2. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε μεταξύ τους τα άλευρα και τα αδειάζουμε κι αυτά στον κάδο.
  3. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά με το φτερό, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Έπειτα τη μεταφέρουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες.
  6. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 32 κομμάτια και κάθε κομμάτι ζύμης το πλάθουμε σε κορδόνι.
  8. Τυλίγουμε τη μία άκρη του κορδονιού σε σαλίγκαρο φτάνοντας μέχρι τη μέση. Τυλίγουμε και την άλλη άκρη του κορδονιού σε σαλίγκαρο, από την αντίθετη όμως μεριά, έτσι ώστε στο τέλος το ζυμάρι να μοιάζει με τελικό S.
  9. Τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο. Δεν θα χωρέσουν όλα, γι’ αυτό ή τα ψήνουμε σε δόσεις ή πλάθουμε όσα τσουρεκάκια θέλουμε και την υπόλοιπη ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε ξανά στο ψυγείο (θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε εντός 5 ημερών) ή στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.
  10. Καλύπτουμε τα τσουρεκάκια χαλαρά με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  12. Αλείφουμε τα τσουρεκάκια με το ασπράδι αυγού, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε) και τα στολίζουμε με τα κουφέτα ή τις σταφίδες, τα οποία μπήγουμε στο κέντρο από κάθε σαλίγκαρο, άρα βάζουμε από δύο σε κάθε ψωμάκι.
  13. Bάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  14. Ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε τα lussekatter.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών