ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ γιαουρτόσουπα της χρυσοχέρας θείας ΠαρθέναςΗ γιαουρτόσουπα της χρυσοχέρας θείας Παρθένας Παραδοσιακά την ετοιμάζουν με κορκότο (σταρένιο, κρίθινο ή καλαμποκίσιο), αλλά και με πλιγούρι, όπως εδώ (το ρύζι είναι νεωτερισμός). Όλη η μαστοριά έγκειται στο τριμμένο κρεμμύδι, που το καβουρδίζουν σε λάδι ή βούτυρο, μέχρι να χρυσίσει και να γλυκάνει τη σούπα. «Τανωμένο» είναι το πιάτο με γιαούρτι ή ταν. Όταν φτιάχνεται με το νωπό πασκιτάν, λέγεται και «πασκιτανένιον σορβά». Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης από το «Ραγιάν» επισημαίνει πως το κρεμμύδι στη συνταγή συνήθιζαν να το προσθέτουν όσοι είχαν καταγωγή από την περιοχή του Καρς, οι Καρσλήδες. Η Ρένα Αβραμίδου θεωρεί πως όλη η γλύκα και η γεύση που παίρνει αυτό το φαγητό, που θα μπορούσαμε να το πούμε και εθνικό των Ποντίων, οφείλεται σε αυτό ακριβώς το τριμμένο και καβουρδισμένο κρεμμύδι.

Τανωμένος σορβάς

Τανωμένος σορβάς

Τανωμένος σορβάς

Τανωμένος σορβάς

Τανωμένος σορβάς

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον τανωμένο σορβά, σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε 1.400 ml από το ζεστό νερό ή τον ζωμό, το αλάτι, το πλιγούρι και το ρύζι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
  2. Μετριάζουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στις συσκευασίες των υλικών – μαγειρεύονται σχεδόν στον ίδιο χρόνο), ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν.
  3. Παράλληλα σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ξερά μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό ή τον ζωμό με το πασκιτάν ή το γιαούρτι και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει μια εντελώς λεία και παχύρρευστη σούπα, χωρίς σβόλους.
  6. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τα μυρωδικά και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό για να κάνουμε τη σούπα όσο αραιή μάς αρέσει.
  7. Αφήνουμε τον τανωμένο σορβά για μερικά λεπτά κατά μέρος για να αναμειχθούν οι γεύσεις (όχι για πολύ όμως, γιατί το πλιγούρι θα αρχίσει να φουσκώνει και να πήζει τη σούπα) και σερβίρουμε με ζεστό ζυμωτό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Πλιγούρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών