Παραδοσιακά την ετοιμάζουν με κορκότο (σταρένιο, κρίθινο ή καλαμποκίσιο), αλλά και με πλιγούρι, όπως εδώ (το ρύζι είναι νεωτερισμός). Όλη η μαστοριά έγκειται στο τριμμένο κρεμμύδι, που το καβουρδίζουν σε λάδι ή βούτυρο, μέχρι να χρυσίσει και να γλυκάνει τη σούπα. «Τανωμένο» είναι το πιάτο με γιαούρτι ή ταν. Όταν φτιάχνεται με το νωπό πασκιτάν, λέγεται και «πασκιτανένιον σορβά». Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης από το «Ραγιάν» επισημαίνει πως το κρεμμύδι στη συνταγή συνήθιζαν να το προσθέτουν όσοι είχαν καταγωγή από την περιοχή του Καρς, οι Καρσλήδες. Η Ρένα Αβραμίδου θεωρεί πως όλη η γλύκα και η γεύση που παίρνει αυτό το φαγητό, που θα μπορούσαμε να το πούμε και εθνικό των Ποντίων, οφείλεται σε αυτό ακριβώς το τριμμένο και καβουρδισμένο κρεμμύδι.
