Παξιμαδάκια κρασάτα, βραστά και φουρνιστά από τη νότια Ιταλία (Taralli pugliesi)
Είναι αρωματισμένα με μαραθόσπορο και κρασί και είναι βρασμένα και φουρνιστά (!). Αξίζουν όμως τον κόπο, γιατί είναι πεντανόστιμα και συνοδεύουν ιδανικά θαλασσινούς και κρεάτινους μεζέδες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαξιμαδάκια με λάδι και γλυκάνισοΜε καταγωγή από την Απουλία της νότιας Ιταλίας, αυτά τα παξιμαδάκια τα προσέφεραν στους επισκέπτες μαζί με κρασί από το 1400 μ.Χ. περίπου.
30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 70
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε taralli pugliesi - παξιμαδάκια κρασάτα, βραστά και φουρνιστά, ξεκινάμε στρώνοντας τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τον μαραθόσπορο. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρασί και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και ελαστική ζύμη.
Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Κόβουμε και πλάθουμε τη ζύμη σε 70 μικρά μπαστουνάκια μήκους περίπου 6-8 εκ. (και βάρους περίπου 10 γρ.).
Τυλίγουμε το καθένα σε σαλίγκαρο και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Μέχρι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να πλάσουμε περίπου 70 κουλουράκια, σκεπάζουμε τη ζύμη για να μην ξεραθεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε προσεκτικά 5-6 κουλουράκια και βράζουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να βράσουμε όλα τα παξιμαδάκια.
Ξαναβάζουμε τα βρασμένα πλέον παξιμαδάκια στη λαμαρίνα (αν δεν τα χωράει, θα τα ψήσουμε σε δύο δόσεις). Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.