30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για τη βάση
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Bάση
- Για να φτιάξουμε τάρτα χωρίς ψήσιμο, με σοκολάτα και κάρδαμο, αρχικά θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μίξερ.
- Στη συνέχεια, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά ή στα μικροκύματα.
- Ανακατεύουμε καλά τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο ώστε να πάει παντού.
- Τα απλώνουμε σε μια κλασική ταρτιέρα.
- Τα πιέζουμε με τη ράχη ενός κουταλιού για να φτιάξουμε μια συμπαγή βάση.
- Βάζουμε τη βάση στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
- Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Στο μεταξύ, σπάμε ελαφρά τους σπόρους κάρδαμου στο γουδί ή με ένα σφυρί, αφού τους βάλουμε μέσα σε μια διπλωμένη πετσέτα.
- Τους ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Σουρώνουμε το μείγμα για να αφαιρέσουμε τους σπόρους.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το σουρωμένο μείγμα στις λιωμένες κουβερτούρες ανακατεύοντας ταυτόχρονα.
- Μόλις ομογενοποιηθούν, βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο.
- Απλώνουμε τη σοκολατένια κρέμα πάνω στη βάση.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η κρέμα, για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, την τάρτα με μερικούς σπόρους κάρδαμου ή πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τάρτας με κακάο.
Μυστικά
Μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια τάρτα και με άλλα μπαχαρικά, όπως, για παράδειγμα, κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 16.