ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤαρτάκια με μασκαρπόνε και γλυκό κουταλιού νεράντζιΤαρτάκια με μασκαρπόνε και γλυκό κουταλιού νεράντζι
1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
12 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: Για 1 τάρτα διαμέτρου 28 εκ

Για τη βάση

Για τη γέμιση καριόκας

Για το γλάσο με καφέ

Διαδικασία

Βάση

  1. Για τη βάση της τάρτας καριόκα με γλάσο από ελληνικό καφέ, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, την άχνη, τα αλεσμένα αμύγδαλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με γρήγορες κινήσεις στο στεγνό μείγμα με τα δάχτυλά μας για να φτιάξουμε ψιλά ψίχουλα, πριν προλάβει το βούτυρο να ζεσταθεί από τη θερμοκρασία των χεριών μας και λασπώσει.
  2. Ρίχνουμε το νερό, το αυγό και τα σποράκια βανίλιας και δουλεύουμε γρήγορα με τον γάντζο, μέχρι απλώς να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν μια κάπως σκληρή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  3. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να μην κολλάει.
  4. Την ανοίγουμε με τον πλάστη (λίγο δύσκολα στην αρχή, γιατί έχει σκληρύνει στο ψυγείο, αλλά σταδιακά μαλακώνει) σε φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από της ταρτιέρας. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. και στρώνουμε εκεί τη ζύμη, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  5. Κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα και την αφήνουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  6. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία, τοποθετούμε πάνω της ένα φύλλο λαδόκολλας, τη γεμίζουμε με ρύζι ή όσπρια και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  7. Πετάμε τη λαδόκολλα και το περιεχόμενό της και ψήνουμε τη ζύμη σκέτη για άλλα 10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Γέμιση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, ανακατεύοντας καλά, και στη συνέχεια ρίχνουμε τις δύο κουβερτούρες.
  2. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν και να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα του κατσαρολιού και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε κατά μέρος.

Τάρτα

  1. Γεμίζουμε την κρύα βάση της τάρτας με τη γέμιση καριόκας. Μόλις κρυώσει εντελώς τη βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Λίγο πριν από το σερβίρισμα ετοιμάζουμε το γλάσο

  1. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με το μέλι, το λάδι και τον καφέ (προσεκτικά για να μην πέσει μαζί ο ντελβές - κατακάθι) .
  2. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα, ώστε να γίνει παχύρρευστο, και περιχύνουμε τη γέμιση της τάρτας. Αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά και τοποθετούμε και πάλι στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  3. Σερβίρουμε την τάρτα καριόκα με γλάσο από ελληνικό καφέ κρύα ή, προτιμότερο, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ενα γλυκό Πόλλιος Μαυρούδι Ασύρτικο Μοσχάτο

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών