ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με κρέμα από αρακά και φρέσκα κρεμμυδάκιαΤάρτα αρακά με φρέσκα κρεμμυδάκια
35' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 24εκ

Για την ζύμη

Για την γέμιση

Διαδικασία

Για την ζύμη

  1. Για την τάρτα με κολοκύθα, τυριά και δυόσμο ξεκινάμε με την ζύμη και ανακατεύουμε τα βούτυρα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη για 3-4 δευτερόλεπτα.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πάλι γρήγορα για λίγα δευτερόλεπτα.
  3. Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε.
  4. Θα πρέπει να σχηματιστούν μεγάλα ψίχουλα.
  5. Τα πιέζουμε να ενωθούν σε ζύμη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, σε σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 28 εκ.
  7. Το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ., την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, εφαρμόζοντας καλά και στα τοιχώματα.
  8. Στρώνουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, το γεμίζουμε με φασόλια και ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά.
  9. Πετάμε χαρτί και φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  10. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  1. Συνεχίζουμε στη γέμιση και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε την κολοκύθα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  3. Απλώνουμε σε μεγάλο σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Ρίχνουμε τα αυγά στο μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.
  5. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
  6. Προσθέτουμε το μείγμα κολοκύθας, τα τυριά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
  7. Για την συναρμολόγηση πασπαλίζουμε το φύλλο με τα 60 γρ. κεφαλοτύρι και αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η τάρτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών