35'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 24εκΓια την ζύμη
Για την γέμιση
Διαδικασία
Για την ζύμη
- Για την τάρτα με κολοκύθα, τυριά και δυόσμο ξεκινάμε με την ζύμη και ανακατεύουμε τα βούτυρα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη για 3-4 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πάλι γρήγορα για λίγα δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε.
- Θα πρέπει να σχηματιστούν μεγάλα ψίχουλα.
- Τα πιέζουμε να ενωθούν σε ζύμη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, σε σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 28 εκ.
- Το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ., την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, εφαρμόζοντας καλά και στα τοιχώματα.
- Στρώνουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, το γεμίζουμε με φασόλια και ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά.
- Πετάμε χαρτί και φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Συνεχίζουμε στη γέμιση και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Απλώνουμε σε μεγάλο σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Ρίχνουμε τα αυγά στο μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
- Προσθέτουμε το μείγμα κολοκύθας, τα τυριά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
- Για την συναρμολόγηση πασπαλίζουμε το φύλλο με τα 60 γρ. κεφαλοτύρι και αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η τάρτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.