40'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: για μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. ή περίπου 8 ατομικές φόρμεςΓια τη ζύμη τάρτας
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη τάρτας
- Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε ώστε να ομογενοποιηθούν.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 4 ώρες τουλάχιστον.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Ανοίγουμε την τάρτα σε πάχος 3 χιλ. και την τοποθετούμε στη μεγάλη φόρμα ή στις ατομικές φόρμες.
- Απλώνουμε στο εσωτερικό της ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη.
- Τη γεμίζουμε με ρύζι (μη φοβάστε, η μεμβράνη δεν καίγεται) και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου, έως ότου η τάρτα πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και με πολλή προσοχή την ξεφορμάρουμε.
Γέμιση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
- Όταν πήξει και γίνει παχύρευστη σαν γιαούρτι, μετράμε σε μια μπολ δύο φλιτζάνια από την κρέμα που φτιάξαμε και προσθέτουμε δύο φλιτζάνια λεμονόκρεμα.
- Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην ψημένη και πλεόν κρύα τάρτα.
- Στρώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τριμμένα και ψημένα φυστίκια Αιγίνης. Εάν θέλουμε στολίζουμε την επιφάνεια με ροζέτες από την κρέμα που μας περίσσεψε.
Ένα σπιτικό λεμοντσέλο απο αράντιστα λεμόνια!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 21.