ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάντουιτς με μαριναρισμένες γαρίδες, καρότο και ταραμοσαλάταΣάντουιτς με μαριναρισμένες γαρίδες, καρότο και ταραμοσαλάτα

Η σεφ μάς δίνει τη συνταγή για το ιδιαίτερα γευστικό, μαλακό και αφράτο ψωμάκι με μελάνι σουπιάς μέσα στο οποίο το σέρβιρε παλιότερα στο εστιατόριο «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης».

1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τα ψωμάκια με μελάνι σουπιάς

Για τα μπιφτέκια

Για τη σαλάτα αβοκάντο

Διαδικασία

Ψωμάκια

  1. Για τα ψωμάκια του μπέργκερ αν χρησιμοποιήσουμε μελάνι σε σκόνη, το διαλύουμε σε 500 ml νερό.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ θρυμματίζουμε τη μαγιά και ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το νερό με το μελάνι σουπιάς (ή 500 ml νερό και το υγρό μελάνι σουπιάς) και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες, το δεντρολίβανο και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για περίπου 30-40 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας για να πλατύνουν ελαφρώς.
  6. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  7. Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στη λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους, τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα.
  9. Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ελαφρώς σε 2 - 3 σημεία τα ψωμάκια στην επιφάνειά τους και ψήνουμε για περίπου 15 - 18 λεπτά.
  10. Λόγω χρώματος θα είναι σχετικά δύσκολο να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα, γι’ αυτό βγάζουμε ένα ψωμάκι πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε με τα δάχτυλά μας το κάτω μέρος του.
  11. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, είναι έτοιμο. διαφορετικά, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  12. Τα ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση.

Μπιφτέκια

  1. Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τη μουστάρδα με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού ρίχνοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις γαρίδες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το εστραγκόν, το δυόσμο, το κάρι και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε απαλά, να αναμειχθούν.
  3. Ρίχνουμε τη σάλτσα μουστάρδας, τη φρυγανιά και το μαϊντανό και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα.
  6. Λαδώνουμε τα χέρια μας (για να μην κολλήσει το μείγμα στα δάχτυλά μας) και πλάθουμε το μείγμα σε 8 μέτρια μπιφτέκια.
  7. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε τα μπιφτέκια γαρίδας και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σαλάτα αβοκάντο

  1. Ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το κρεμμύδι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το λεμόνι.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο και το αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Σερβίρισμα

  1. Για να σερβίρουμε τα μπέργκερ μας απλώνουμε σε κάθε ψωμάκι τη σαλάτα αβοκάντο, βάζουμε από πάνω το μπιφτέκι γαρίδας, καλύπτουμε με το επάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε.

Μυστικά

Αν δεν έχουμε χρόνο, παίρνουμε έτοιμα ψωμάκια από το φούρνο μας ή συνοδεύουμε το μπιφτέκι γαρίδας με τη σαλάτα αβοκάντο και γαρνιτούρα της αρεσκείας μας (ρύζι, σαλάτα κ.λπ.). *Βρίσκουμε σε ενημερωμένα παντοπωλεία και deli, συσκευασμένο σε φακελάκια - ενδεικτικά αναφέρουμε τα Αφοί Βασιλόπουλοι, Νora’s deli κ.ά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.

Άρθρα και Συνταγές με Αβοκάντο

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών