ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανιά κοτόπουλου με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμοΚοτόπουλο τηγανιά με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη μαρινάδα

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Μαρινάδα

  1. Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο Μurgh makhani, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 6 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.

Κοτόπουλο

  1. Προθερμαίνουμε το γκριλ. Περνάμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε 4 μακριές μεταλλικές σούβλες (όπως κάνουμε σουβλάκια) και τις στερεώνουμε στα χείλη ενός ταψιού στο οποίο ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου.
  2. Τοποθετούμε το ταψί σε σχάρα, σε ένα από τα ψηλότερα ράφια του φούρνου, και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας μία δύο φορές τις σούβλες για να ψηθεί ομοιόμορφα το κοτόπουλο.

Σάλτσα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ghee και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 15 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπερίτσες τσίλι, το τζίντζερ, το κύμινο, το garam masala και τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  3. Ρίχνουμε τα κάσιους και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ ντομάτας, τον ζωμό κοτόπουλου και τη σκόνη τσίλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά, να γίνει πηχτή.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την καυτή σάλτσα στον πολυκόφτη και την πολτοποιούμε καλά για περίπου 3 λεπτά.
  7. Την αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη (αν θέλουμε), την κρεμ φρες (ή ξινόκρεμα ή σμετάνα), αλάτι και το τσιμένι. Ανακατεύουμε καλά.
  8. Ρίχνουμε στη σάλτσα το ψημένο κοτόπουλο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο, κομμάτι κομμάτι, ανακατεύοντας απαλά κάθε φορά, μέχρι να λιώσει το καθένα, να ενσωματωθεί στη σάλτσα και να της δώσει βελούδινη υφή.
  10. Μοιράζουμε το κοτόπουλο Μurgh makhani σε πιάτα, σκορπίζουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Μυστικά

* Ghee: Το ινδικό βούτυρο κλαριφιέ από γάλα αγελάδας ή και νεροβούβαλου. Αρωματικό, γευστικό και με την ιδιότητα να θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να μαυρίζει και να καίγεται.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κάσιους

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών