ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο ατζέμ πιλάφι της ΤσιτσέκΤο ατζέμ πιλάφι της Τσιτσέκ
1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για το χαμψοπίλαφο, βάζουμε σε ένα μπολ το γαύρο, τον αλατίζουμε καλά, τον αλευρώνουμε και από τις δύο πλευρές με το καλαμποκάλευρο και τον αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
  2. Σουρώνουμε το ρύζι από το νερό στο οποίο μουλιάζει, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και το σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το ρύζι για περίπου 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει εντελώς τα υγρά και να κάνει στην επιφάνεια τρύπες.
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.
  7. Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. ή φόρμα του κέικ (χωρίς τρύπα στη μέση)και στρώνουμε στον πυθμένα του και, όσο μπορούμε, και στα τοιχώματα, ομοιόμορφα το μισό γαύρο, με τη ράχη προς τα κάτω.
  8. Απλώνουμε πάνω στο γαύρο το μείγμα ρυζιού και καλύπτουμε την επιφάνειά του με τον υπόλοιπο γαύρο, με τη ράχη προς τα πάνω αυτή τη φορά.
  9. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 15 - 20 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να «σταθεί» για 5 λεπτά, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, κόβοντάς το προσεχτικά σε κομμάτια με το μαχαίρι.
  10. Αν δεν ξεφορμαριστεί ωραία ή δεν κόβεται σε κομμάτια, δεν πειράζει. Το αποτέλεσμα θα είναι έτσι κι αλλιώς πεντανόστιμο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 81.

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών