
1 ώρα
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για το χαμψοπίλαφο, βάζουμε σε ένα μπολ το γαύρο, τον αλατίζουμε καλά, τον αλευρώνουμε και από τις δύο πλευρές με το καλαμποκάλευρο και τον αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
- Σουρώνουμε το ρύζι από το νερό στο οποίο μουλιάζει, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και το σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το ρύζι για περίπου 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει εντελώς τα υγρά και να κάνει στην επιφάνεια τρύπες.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.
- Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. ή φόρμα του κέικ (χωρίς τρύπα στη μέση)και στρώνουμε στον πυθμένα του και, όσο μπορούμε, και στα τοιχώματα, ομοιόμορφα το μισό γαύρο, με τη ράχη προς τα κάτω.
- Απλώνουμε πάνω στο γαύρο το μείγμα ρυζιού και καλύπτουμε την επιφάνειά του με τον υπόλοιπο γαύρο, με τη ράχη προς τα πάνω αυτή τη φορά.
- Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 15 - 20 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να «σταθεί» για 5 λεπτά, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, κόβοντάς το προσεχτικά σε κομμάτια με το μαχαίρι.
- Αν δεν ξεφορμαριστεί ωραία ή δεν κόβεται σε κομμάτια, δεν πειράζει. Το αποτέλεσμα θα είναι έτσι κι αλλιώς πεντανόστιμο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 81.