Μαγειρική των διακριτών γεύσεων – κάθε λαχανικό διατηρεί τη νοστιμιά του και όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο. Το σερβίρουμε ως κανονικό φαγητό, ως πρώτο (για περισσότερα άτομα) ή ως συνοδευτικό ψητού κρέατος.

1 ώρα προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα ραπανάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το κυδώνι, τη σελινόριζα, τη μαραθόριζα, τα καρότα, το σέλερι, το πράσο, το μαρούλι, τα μανιτάρια, τα κάστανα και τα δαμάσκηνα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μελώσουν. Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα ραπανάκια, και μαγειρεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί για ακόμη 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε τα λαχανικά, τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα και κρατάμε τον ζωμό. Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ξίδι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
  2. *Ανάμεσα στα φρέσκα λαχανικά εποχής υπάρχει και ένα... παρείσακτο. Η γεύση του σπαραγγιού, όμως, συμπληρώνει ιδανικά το σύνολο. Μπορεί να μην είναι η εποχή του, όμως το βρίσκουμε εύκολα σε κονσέρβες και σε γυάλινα βάζα.
  3. Στο ποτήρι μας: Ενα Σαββατιανό βαρελάτο ή ένα ροζέ από Cabernet Sauvignon.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών