ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνοιξιάτικο τουρλού με σουσάμιΑνοιξιάτικο τουρλού με φασολάκια και σουσάμιΜαγειρική των διακριτών γεύσεων – κάθε λαχανικό διατηρεί τη νοστιμιά του και όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο. Το σερβίρουμε ως κανονικό φαγητό, ως πρώτο (για περισσότερα άτομα) ή ως συνοδευτικό ψητού κρέατος.

1 ώρα προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την συνταγή για το τέλειο τουρλού, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα ραπανάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το κυδώνι, τη σελινόριζα, τη μαραθόριζα, τα καρότα, το σέλερι, το πράσο, το μαρούλι, τα μανιτάρια, τα κάστανα και τα δαμάσκηνα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  3. Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
  6. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα ραπανάκια, και μαγειρεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί για ακόμη 3-4 λεπτά.
  7. Στραγγίζουμε τα λαχανικά, τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα και κρατάμε τον ζωμό.
  8. Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ξίδι και ανακατεύουμε.
  10. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα και σερβίρουμε το τουρλού.

Μυστικά

*Ανάμεσα στα φρέσκα λαχανικά εποχής υπάρχει και ένα... παρείσακτο. Η γεύση του σπαραγγιού, όμως, συμπληρώνει ιδανικά το σύνολο. Μπορεί να μην είναι η εποχή του, όμως το βρίσκουμε εύκολα σε κονσέρβες και σε γυάλινα βάζα.

Ενα Σαββατιανό βαρελάτο ή ένα ροζέ από Cabernet Sauvignon.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών