Από τα διασημότερα γλυκά του νησιού Κάπρι, και όχι άδικα, αφού έχει θεϊκή γεύση και είναι πολύ εύκολο. Πρόκειται για ένα είδος κέικ χωρίς αλεύρι, πολύ μαλακό και ζουμερό, με γεύση αμυγδάλου και λεμονιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κέικ λεμονιούΚέικ λεμονιού
20' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε torta caprese με λεμόνι, αρχικά πλένουμε τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά (δοκιμάζουμε τρυπώντας τα με ένα πιρούνι – αν τα διαπερνά με ευκολία, είναι έτοιμα).
  3. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Τα τεμαχίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  5. Ζυγίζουμε και κρατάμε 400 γρ. από τα κομμένα λεμόνια (μαζί με τις φλούδες τους) και τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ.
  6. Προσθέτουμε το 1/3 της άχνης ζάχαρης και πολτοποιούμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πούλπα.
  7. Σε ένα μπολ αδειάζουμε την πούλπα λεμονιού, την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη, τα αυγά, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε στο τέλος και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε ξανά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. (που έχουμε ακουμπήσει σε λαδόκολλα) ή σε μια στρογγυλή φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 40-45 λεπτά.
  10. Αφήνουμε, την torta caprese με λεμόνι, να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 161.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών