Δείτε πως συναρμολογούμε και διακοσμούμε τη «σχολική» τούρτα γενεθλίων, βήμα-βήμα:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προς το τέλος του άρθρου)
Με το μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε το κάθε κέικ στη μέση, οριζοντίως, σε δύο ισόπαχους δίσκους.
Αν έχουμε το ειδικό εργαλείο-χορδή, κόβουμε τα κέικ με αυτό, κρατώντας τα σταθερά από πάνω με το ένα μας χέρι.
Μόλις κόψουμε και τα δύο κέικ, θα έχουμε συνολικά 4 ισόπαχους δίσκους, με πάχος περίπου 2-2,5 εκ. ο καθένας.
Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε σταθερή βάση ή σε μια πιατέλα και με μια σπάτουλα ή με ένα κορνέ απλώνουμε πάνω του το 1/3 από τη βουτυρόκρεμα.
Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ και τον καλύπτουμε με άλλη μία δόση βουτυρόκρεμα.
Σκεπάζουμε με τον τρίτο δίσκο κέικ, απλώνουμε την τελευταία δόση βουτυρόκρεμας και στο τέλος τοποθετούμε τον τέταρτο δίσκο κέικ.
Πιέζουμε ελαφρώς τον τελευταίο δίσκο κέικ με την παλάμη μας, για να κολλήσουν καλά οι όροφοι μεταξύ τους και αδειάζουμε μία δόση πυκνόρρευστης γκανάς πάνω στην επιφάνεια της τούρτας.
Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την γκανάς, αφήνοντάς τη να κυλήσει αργά στα πλαϊνά της τούρτας και απλώνουμε την γκανάς και στα πλαϊνά, «σμιλεύοντάς» τα με τη σπάτουλα για να γίνουν όσο πιο λεία γίνεται.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η γκανάς και απλώνουμε άλλη μία δόση. Μετά από λίγο, βάζουμε και μία τρίτη δόση, ώστε η επικάλυψη να γίνει λεία.
Για την επικάλυψη με ζαχαρόπαστα ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας τη λευκή ζαχαρόπαστα, για να τη μαλακώσουμε.
Ανοίγουμε την πάστα με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. και διαμέτρου άνω των 35 εκ., για να μπορέσει να καλύψει πλήρως την τούρτα.
Ανασηκώνουμε με προσοχή το φύλλο λευκής πάστας και το τοποθετούμε πάνω στην τούρτα, σκεπάζοντας την επιφάνεια και τα πλαϊνά της.
Περνάμε την επιφάνειά της με το ειδικό εργαλείο λείανσης ή με την παλάμη μας ή με ένα επίπεδο και σχετικά βαρύ αντικείμενο, για να την ισιώσουμε.
Περνάμε την παλάμη μας πάνω στα πλαϊνά της τούρτας, από πάνω προς τα κάτω, για να στρώσουμε ομοιόμορφα τη ζαχαρόπαστα.
Με απαλές και συνεχείς κινήσεις από πάνω προς τη βάση, η ζαχαρόπαστα θα στρώσει ομαλά, χωρίς τσακίσεις, πτυχώσεις ή εξογκώματα.
Με ένα μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας κόβουμε σύρριζα τη ζαχαρόπαστα που περίσσεψε στη βάση της τούρτας, με ήρεμες και προσεκτικές κινήσεις.
Απομακρύνουμε προσεκτικά το περίσσευμα και το αφήνουμε κατά μέρος, τυλιγμένο σε μεμβράνη.
Πλάθουμε ένα μεγάλο κομμάτι από την κίτρινη ζαχαρόπαστα σε κορδόνι με μήκος όσο η περίμετρος της τούρτας.
Βάζουμε το κορδόνι γύρω από τη βάση της τούρτας, ενώνουμε τις άκρες του και κόβουμε όσο περισσεύει.
Με το ειδικό εργαλείο ή με το δάχτυλό μας κάνουμε βαθουλώματα στο κορδόνι- γιρλάντα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τη λαβή ενός παλιομοδίτικου κουταλιού, μια και δουλεύουμε με την κίτρινη ζαχαρόπαστα, ας φτιάξουμε και ένα από τα γράμματα της τούρτας, με ένα κουπάτ ή σφραγίδα με το γράμμα «C».
Για να φτιάξουμε τα βιβλία, από το περίσσευμα της λευκής πάστας πλάθουμε μια μπάλα σαν μανταρίνι και την ανοίγουμε σε δίσκο πάχους 1 εκ. και διαμέτρου 10 εκ. και με ένα μικρό τετράγωνο κουπάτ (ή με μαχαιράκι) κόβουμε δύο ίσα κομμάτια από τον δίσκο της άσπρης πάστας.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε μία «φέτα» από κάθε τετράγωνο, για να τα μετατρέψουμε σε παραλληλόγραμμα (θα γίνουν οι «σελίδες» των βιβλίων μας).
Για το εξώφυλλο του ενός βιβλίου ανοίγουμε με τον πλάστη τη μισή κόκκινη ζαχαρόπαστα σε λεπτό και οβάλ φύλλο με πάχος 0,5 εκ.
Με το ροδάκι της πίτσας ή με μαχαίρι κόβουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι από το κόκκινο φύλλο, διπλάσιο σε μέγεθος από το λευκό κομμάτι, βάζουμε τις «σελίδες» του βιβλίου κοντά στη μία στενή άκρη του «εξωφύλλου» και τις σκεπάζουμε με αυτό, όπως ντύνουμε τα σχολικά βιβλία.
Αφού δουλεύουμε με την κόκκινη πάστα, καλό είναι να φτιάξουμε και ένα κόκκινο γράμμα για τα πλαϊνά της τούρτας, με κουπάτ σε σχήμα «Α». Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το μπλε βιβλίο. Και μια λεπτομέρεια: με ένα μαχαίρι κάνουμε μια αυλακιά στη ράχη.
Και, βέβαια, με την ίδια πάστα φτιάχνουμε και το γράμμα «Β» για τα πλαϊνά της τούρτας. Συνεχίζουμε με τα μολύβια και με την πράσινη πάστα πλάθουμε ένα κορδόνι με μήκος 10 εκ., μυτερό στη μία άκρη.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και ένα κόκκινο μολύβι. Αν θέλουμε, αφήνουμε και τα δύο όπως είναι, για να μοιάζουν με κηρομπογιές (κραγιόνια). Αν θέλουμε να μοιάζουν με ξυλομπογιές, ανοίγουμε δύο λεπτές λωρίδες (2 x 1 εκ.) από κρεμ πάστα και τις τυλίγουμε στη μυτερή άκρη.
Για τον μαυροπίνακα ανοίγουμε με τον πλάστη τη μαύρη πάστα σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και με το ροδάκι την κόβουμε σε ένα μικρό ορθογώνιο κομμάτι.
Ανοίγουμε την καφέ πάστα σε φύλλο πάχους 0,5 εκ., για να φτιάξουμε το ξύλινο πλαίσιο του πίνακα.
Με το ροδάκι κόβουμε λωρίδες καφέ πάστας πλάτους 1,5 εκ. και μήκους 6-7 εκ. και τις τοποθετούμε σαν πλαίσιο γύρω από τον μαυροπίνακα.
Με προσοχή κάνουμε από μία διαγώνια τομή στις ενώσεις των πλαισίων σε κάθε γωνία.
Απομακρύνουμε τα κομμάτια της καφέ πάστας που περισσεύουν.
Βρέχουμε με ελάχιστο νερό τις άκρες των πλαισίων και τις ενώνουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν.
Βρέχουμε με ένα πινελάκι τα σημεία όπου ενώνονται η μαύρη με την καφέ πάστα και τις κολλάμε με προσοχή.
Πλάθουμε ένα κορδόνι από λευκή πάστα με πάχος 1,5 εκ. και κόβουμε κάθετα τις άκρες, ώστε να θυμίζει κιμωλία.
Με ένα μικροσκοπικό κομμάτι λευκής πάστας πλάθουμε ένα λεπτότατο κορδόνι σαν κλωστή, για τη γραμμή της κιμωλίας στον πίνακα.
Τοποθετούμε με προσοχή τα αντικείμενα που φτιάξαμε πάνω στην τούρτα. Βάζουμε πρώτα τον πίνακα σε μία άκρη και μετά τα υπόλοιπα.
Για να σταθεροποιηθούν, βρέχουμε με ελάχιστο νερό το σημείο όπου θα τα τοποθετήσουμε. Δεν ξεχνάμε τα γράμματα του αλφαβήτου.