Δείτε πως συναρμολογούμε και διακοσμούμε τη «σχολική» τούρτα γενεθλίων, βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προς το τέλος του άρθρου) 

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με το μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε το κάθε κέικ στη μέση, οριζοντίως, σε δύο ισόπαχους δίσκους.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Αν έχουμε το ειδικό εργαλείο-χορδή, κόβουμε τα κέικ με αυτό, κρατώντας τα σταθερά από πάνω με το ένα μας χέρι.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Μόλις κόψουμε και τα δύο κέικ, θα έχουμε συνολικά 4 ισόπαχους δίσκους, με πάχος περίπου 2-2,5 εκ. ο καθένας.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε σταθερή βάση ή σε μια πιατέλα και με μια σπάτουλα ή με ένα κορνέ απλώνουμε πάνω του το 1/3 από τη βουτυρόκρεμα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ και τον καλύπτουμε με άλλη μία δόση βουτυρόκρεμα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Σκεπάζουμε με τον τρίτο δίσκο κέικ, απλώνουμε την τελευταία δόση βουτυρόκρεμας και στο τέλος τοποθετούμε τον τέταρτο δίσκο κέικ.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Πιέζουμε ελαφρώς τον τελευταίο δίσκο κέικ με την παλάμη μας, για να κολλήσουν καλά οι όροφοι μεταξύ τους και αδειάζουμε μία δόση πυκνόρρευστης γκανάς πάνω στην επιφάνεια της τούρτας.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την γκανάς, αφήνοντάς τη να κυλήσει αργά στα πλαϊνά της τούρτας και απλώνουμε την γκανάς και στα πλαϊνά, «σμιλεύοντάς» τα με τη σπάτουλα για να γίνουν όσο πιο λεία γίνεται.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η γκανάς και απλώνουμε άλλη μία δόση. Μετά από λίγο, βάζουμε και μία τρίτη δόση, ώστε η επικάλυψη να γίνει λεία.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Για την επικάλυψη με ζαχαρόπαστα ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας τη λευκή ζαχαρόπαστα, για να τη μαλακώσουμε.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Ανοίγουμε την πάστα με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. και διαμέτρου άνω των 35 εκ., για να μπορέσει να καλύψει πλήρως την τούρτα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Ανασηκώνουμε με προσοχή το φύλλο λευκής πάστας και το τοποθετούμε πάνω στην τούρτα, σκεπάζοντας την επιφάνεια και τα πλαϊνά της.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Περνάμε την επιφάνειά της με το ειδικό εργαλείο λείανσης ή με την παλάμη μας ή με ένα επίπεδο και σχετικά βαρύ αντικείμενο, για να την ισιώσουμε.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Περνάμε την παλάμη μας πάνω στα πλαϊνά της τούρτας, από πάνω προς τα κάτω, για να στρώσουμε ομοιόμορφα τη ζαχαρόπαστα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με απαλές και συνεχείς κινήσεις από πάνω προς τη βάση, η ζαχαρόπαστα θα στρώσει ομαλά, χωρίς τσακίσεις, πτυχώσεις ή εξογκώματα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με ένα μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας κόβουμε σύρριζα τη ζαχαρόπαστα που περίσσεψε στη βάση της τούρτας, με ήρεμες και προσεκτικές κινήσεις.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Απομακρύνουμε προσεκτικά το περίσσευμα και το αφήνουμε κατά μέρος, τυλιγμένο σε μεμβράνη.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Πλάθουμε ένα μεγάλο κομμάτι από την κίτρινη ζαχαρόπαστα σε κορδόνι με μήκος όσο η περίμετρος της τούρτας.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Βάζουμε το κορδόνι γύρω από τη βάση της τούρτας, ενώνουμε τις άκρες του και κόβουμε όσο περισσεύει.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με το ειδικό εργαλείο ή με το δάχτυλό μας κάνουμε βαθουλώματα στο κορδόνι- γιρλάντα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τη λαβή ενός παλιομοδίτικου κουταλιού, μια και δουλεύουμε με την κίτρινη ζαχαρόπαστα, ας φτιάξουμε και ένα από τα γράμματα της τούρτας, με ένα κουπάτ ή σφραγίδα με το γράμμα «C».

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Για να φτιάξουμε τα βιβλία, από το περίσσευμα της λευκής πάστας πλάθουμε μια μπάλα σαν μανταρίνι και την ανοίγουμε σε δίσκο πάχους 1 εκ. και διαμέτρου 10 εκ. και με ένα μικρό τετράγωνο κουπάτ (ή με μαχαιράκι) κόβουμε δύο ίσα κομμάτια από τον δίσκο της άσπρης πάστας.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με ένα μαχαίρι κόβουμε μία «φέτα» από κάθε τετράγωνο, για να τα μετατρέψουμε σε παραλληλόγραμμα (θα γίνουν οι «σελίδες» των βιβλίων μας).

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Για το εξώφυλλο του ενός βιβλίου ανοίγουμε με τον πλάστη τη μισή κόκκινη ζαχαρόπαστα σε λεπτό και οβάλ φύλλο με πάχος 0,5 εκ.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με το ροδάκι της πίτσας ή με μαχαίρι κόβουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι από το κόκκινο φύλλο, διπλάσιο σε μέγεθος από το λευκό κομμάτι, βάζουμε τις «σελίδες» του βιβλίου κοντά στη μία στενή άκρη του «εξωφύλλου» και τις σκεπάζουμε με αυτό, όπως ντύνουμε τα σχολικά βιβλία.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Αφού δουλεύουμε με την κόκκινη πάστα, καλό είναι να φτιάξουμε και ένα κόκκινο γράμμα για τα πλαϊνά της τούρτας, με κουπάτ σε σχήμα «Α». Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το μπλε βιβλίο. Και μια λεπτομέρεια: με ένα μαχαίρι κάνουμε μια αυλακιά στη ράχη.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Και, βέβαια, με την ίδια πάστα φτιάχνουμε και το γράμμα «Β» για τα πλαϊνά της τούρτας. Συνεχίζουμε με τα μολύβια και με την πράσινη πάστα πλάθουμε ένα κορδόνι με μήκος 10 εκ., μυτερό στη μία άκρη.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και ένα κόκκινο μολύβι. Αν θέλουμε, αφήνουμε και τα δύο όπως είναι, για να μοιάζουν με κηρομπογιές (κραγιόνια). Αν θέλουμε να μοιάζουν με ξυλομπογιές, ανοίγουμε δύο λεπτές λωρίδες (2 x 1 εκ.) από κρεμ πάστα και τις τυλίγουμε στη μυτερή άκρη.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Για τον μαυροπίνακα ανοίγουμε με τον πλάστη τη μαύρη πάστα σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και με το ροδάκι την κόβουμε σε ένα μικρό ορθογώνιο κομμάτι.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Ανοίγουμε την καφέ πάστα σε φύλλο πάχους 0,5 εκ., για να φτιάξουμε το ξύλινο πλαίσιο του πίνακα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με το ροδάκι κόβουμε λωρίδες καφέ πάστας πλάτους 1,5 εκ. και μήκους 6-7 εκ. και τις τοποθετούμε σαν πλαίσιο γύρω από τον μαυροπίνακα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με προσοχή κάνουμε από μία διαγώνια τομή στις ενώσεις των πλαισίων σε κάθε γωνία.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Απομακρύνουμε τα κομμάτια της καφέ πάστας που περισσεύουν.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Βρέχουμε με ελάχιστο νερό τις άκρες των πλαισίων και τις ενώνουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Βρέχουμε με ένα πινελάκι τα σημεία όπου ενώνονται η μαύρη με την καφέ πάστα και τις κολλάμε με προσοχή.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Πλάθουμε ένα κορδόνι από λευκή πάστα με πάχος 1,5 εκ. και κόβουμε κάθετα τις άκρες, ώστε να θυμίζει κιμωλία.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Με ένα μικροσκοπικό κομμάτι λευκής πάστας πλάθουμε ένα λεπτότατο κορδόνι σαν κλωστή, για τη γραμμή της κιμωλίας στον πίνακα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Τοποθετούμε με προσοχή τα αντικείμενα που φτιάξαμε πάνω στην τούρτα. Βάζουμε πρώτα τον πίνακα σε μία άκρη και μετά τα υπόλοιπα.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

Για να σταθεροποιηθούν, βρέχουμε με ελάχιστο νερό το σημείο όπου θα τα τοποθετήσουμε. Δεν ξεχνάμε τα γράμματα του αλφαβήτου.

Τούρτα «ανοίγουν τα σχολεία» βήμα - βήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤούρτα γενεθλίων κιτ κατΤούρτα γενεθλίων κιτ κατ
3 ώρες προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 50'

Υλικά

Κομμάτια: 14

Κέικ με σοκολάτα

Βουτυρόκρεμα με πραλίνα

Γκανάς

Υλικά διακόσμησης

Εργαλεία

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για να φτιάξουμε την τούρτα ξεκινάμε με το κέικ και λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Μόλις λιώσει, την αποσύρουμε και την αφήνουμε να χλιαρύνει, ανακατεύοντας πότε πότε.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
  5. Ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι και τη χλιαρή κουβερτούρα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
  6. Τέλος, ρίχνουμε σε δυο τρεις δόσεις το αλεύρι με το μπέικιν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  8. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο δύο μικρά βαθιά ταψάκια με διάμετρο 20 εκ.
  9. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
  10. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς και τα ξεφορμάρουμε.

Βουτυρόκρεμα

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το άλειμμα πραλίνας και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει αρκετά.

Γκανάς

  1. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά, αλλά να μην πάρει βράση.
  3. Την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και να αποκτήσει τη ρευστότητα του μελιού και να αλείφεται εύκολα, χωρίς να τρέχει.
  4. Αφού έχουμε ετοιμάσει όλα τα παραπάνω υλικά, είμαστε πλέον έτοιμοι για τη συναρμολόγηση της τούρτας και τη διακόσμηση με τη ζαχαρόπαστα.

Μυστικά

  • Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, είναι προτιμότερο να εργαστούμε σε χώρο με κλιματισμό (air condition), για δύο σημαντικούς λόγους: πρώτον, στη δροσερή ατμόσφαιρα η γκανάς θα στεγνώσει και θα σταθεροποιηθεί πιο γρήγορα, επομένως η δουλειά μας θα γίνει ευκολότερα. Δεύτερον, τα γλυπτά της ζαχαρόπαστας θα πλάθονται ευκολότερα, θα παραμένουν σταθερά και δεν θα λιώσουν.
  • Ξεκινάμε να δουλεύουμε πρώτα τις ανοιχτόχρωμες ζαχαρόπαστες και στη συνέχεια τις αμέσως πιο σκούρες. Κάθε φορά που πλάθουμε πάστα άλλου χρώματος, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα χέρια μας, για να μη μεταφέρουμε υπολείμματα ενός χρώματος στο επόμενο.
  • Τα πιο βαριά στολίδια ίσως δεν κολλήσουν εύκολα με νερό. Γι’ αυτό μπορούμε να φτιάξουμε αυγόγλασο, ανακατεύοντας μπόλικη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο ασπράδι αυγού μέχρι να γίνει ένα πηχτό, κολλώδες μείγμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 33.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT