45' προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για τη βάση

Για την γκανάς

Διαδικασία

Βάση

  1. Για τη βάση της τούρτας με σοκολάτα γάλακτος και ινδική καρύδα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε την άχνη και την ανακατεύουμε με την ινδική καρύδα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα άχνης - καρύδας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα κορνέ με φαρδιά στρογγυλή μύτη (χωρίς δοντάκια).
  4. Σχεδιάζουμε με μολύβι έναν δίσκο διαμέτρου 22 εκ. πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αναποδογυρίζουμε το χαρτί, έτσι ώστε το μολύβι να μην έρθει σε επαφή με το μείγμα, και το τοποθετούμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου (το περίγραμμα του κύκλου θα είναι ακόμα ορατό).
  5. Με το κορνέ σχηματίζουμε εντός του κύκλου έναν δίσκο διαμέτρου 22 εκ. σε σχήμα σαλίγκαρου, ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου.

Γκανάς

  1. Βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (δεν χρειάζεται να λιώσει όλη). Την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το ξύσμα λεμονιού και, λίγο προτού βράσει, την αδειάζουμε πάνω από τη μισολιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας ώστε να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή κρέμα (γκανάς). Αφήνουμε την γκανάς για λίγο στην άκρη, να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση

  1. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. Σε μια ίσια πιατέλα ή βάση για τούρτες. Τοποθετούμε στο κάτω μέρος τη βάση, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται καλά στα τοιχώματα για να μη χυθεί έξω η γκανάς. Από πάνω αδειάζουμε την γκανάς και αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να σταθεροποιηθεί.
  2. Για να ξεφορμάρουμε, ζεσταίνουμε το τσέρκι με φλόγιστρο ή με πιστολάκι μαλλιών και το τραβάμε προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε την τούρτα με ινδική καρύδα ή νιφάδες καρύδας και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών