ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡετρό γλυκά από ένα τεφτέρι του 1924Ρετρό γλυκά από ένα τεφτέρι του 1924: μπομπότα και τούρτα σαβουαγιάρ «Τη συνταγή της τούρτας σαβουαγιάρ, που από όσο γνωρίζω είναι υδραίικης προέλευσης, την έμαθε και την έφτιαχνε και ο πατέρας μου. Τη σερβίραμε πάντα στη γιορτή μου, τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και στα καλά μας τα τραπέζια. Θυμάμαι ότι πάντοτε δίπλα στην τούρτα υπήρχε κι ένα μικρό βάζο με γιασεμιά».

Ρετρό γλυκά από ένα τεφτέρι του 1924

40' προετοιμασία
10' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την τούρτα σαβουαγιάρ, ξεκινάμε χτυπώντας στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο πολύ καλά να αφρατέψει και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών, και μία κουταλιά ζάχαρη για κάθε κρόκο.
  2. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να τελειώσουν όλοι οι κρόκοι.
  3. Κατόπιν ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα μισά καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα, τον καφέ και το ένα ποτηράκι από το λικέρ.
  4. Σε μια πιατέλα σχήματος τετράγωνου διαστάσεων 35 x 35 εκ. ή στρογγυλή διαμέτρου 30 εκ., απλώνουμε λίγη από αυτή την κρέμα βουτύρου κι επάνω της τοποθετούμε μία στρώση σαβουαγιάρ κομμένα και ανοιγμένα στη μέση, και ραντισμένα με σταγόνες από το λικέρ κακάο ή το κονιάκ.
  5. Συνεχίζουμε με μία ακόμα στρώση από την κρέμα, μία στρώση σαβουαγιάρ, ανοιγμένα με τον ίδιο τρόπο και ραντισμένα με ποτό, και μία στρώση γλυκό κυδώνι.
  6. Κρατάμε στην άκρη αρκετή κρέμα και με μια σπάτουλα την απλώνουμε και καλύπτουμε την τούρτα εξωτερικά.
  7. Στη συνέχεια στολίζουμε την τούρτα με αμύγδαλα, μπήγοντάς τα παντού στην επιφάνεια και στα πλευρά της τούρτας. Αν θέλουμε, στολίζουμε την επιφάνεια περιφερειακά και με κομμάτια από γλυκό κυδώνι.
  8. Βάζουμε την τούρτα σαβουαγιάρ στο ψυγείο να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών