50' προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη βάση

Για την κρέμα σοκολάτας

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την τούρτα σοκολάτα με ψητά βερίκοκα λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί (σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει, στερεώνουμε ένα μεταλλικό μπολ με τη σοκολάτα και το βούτυρο).
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  5. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, έως ότου προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.
  6. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσουμε τον όγκο που έχει δώσει η μαρέγκα.
  7. Στρώνουμε μια λαδόκολλα (ή μια επιφάνεια σιλικόνης) στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε το μείγμα της βάσης, με μια σπάτουλα, σε όλη την επιφάνεια, σε πάχος περίπου 1 1⁄2 εκ.
  8. Ψήνουμε τη βάση στους 220° C για 6 - 8 λεπτά, τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Δεν σβήνουμε το φούρνο, αλλά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C.
  10. Απλώνουμε τα βερίκοκα στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε για 12 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα σοκολάτα

  1. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και, όταν πάρει βράση, το ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  2. Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να γίνουν ένα.

Συναρμολόγηση

  1. Κόβουμε τη βάση σε 3 δίσκους 24 εκ. Εάν δεν βγαίνουν 3 δίσκοι ή διαλυθούν στο κόψιμο, χρησιμοποιούμε τα κομμάτια.
  2. Σε ένα τσέρκι ή σε μια φόρμα 24 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα, βάζουμε ένα δίσκο, απλώνουμε τη μισή κρέμα και τα μισά φρούτα.
  3. Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά τελειώνοντας με τον τρίτο δίσκο.
  4. Αφήνουμε την τούρτα σοκολάτα με ψητά βερίκοκα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 74.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών