ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολύχρωμο κέικ ζέβραΠολύχρωμο κέικ ζέβρα
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 32

Ζύμη

Γλυκές γεμίσεις

Αλμυρές γεμίσεις

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τα τραγανά μίνι κρουασανάκια, πρώτα ρίχνουμε σε έναν μεγάλο πολυκόφτη το αλεύρι, το αλάτι, από πάνω τους κύβους βουτύρου και το τυρί κρέμα σε κουταλίτσες σκόρπιες εδώ κι εκεί.
  2. Χτυπάμε σε διακεκομμένη λειτουργία μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
  3. Έπειτα χτυπάμε συνεχόμενα μέχρι ίσα να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Αν δεν έχουμε πολυκόφτη, κάνουμε τη διαδικασία στο μίξερ, με το «φτερό».
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη.
  5. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο).
  6. Βγάζουμε ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και το δουλεύουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, να μαλακώσει.
  7. Το τοποθετούμε πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 30 εκ.

Γλυκές γεμίσεις

  1. Απλώνουμε στο μισό φύλλο τη μαρμελάδα, σε λεπτή στρώση. Στο άλλο μισό απλώνουμε την πραλίνα.
  2. Σκορπίζουμε σε όλο το φύλλο τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (αν τους βάλουμε).
  3. Κόβουμε το φύλλο με το ρολό της πίτσας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, όπως κόβουμε την πίτσα, δηλαδή στα τέσσερα και μετά κόβουμε κάθε τέταρτο σε τέσσερα λεπτά τρίγωνα κομμάτια, ώστε συνολικά να έχουμε 16 τρίγωνα κομμάτια.
  4. Ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά κάθε τριγώνου, τα ρολάρουμε με κατεύθυνση προς τη μύτη, δίνοντάς τους σχήμα κρουασάν.
  5. Τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, προσέχοντας ώστε το τελείωμά τους να είναι προς τα κάτω, για να μην ξετυλιχτούν.
  6. Τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Μπορούμε να τα αφήσουμε και όλο το βράδυ και να τα ψήσουμε την επομένη, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.

Αλμυρές γεμίσεις

  1. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και αλείφουμε στο μισό το κέτσαπ και στο άλλο μισό το πέστο βασιλικού.
  2. Πάνω από το κέτσαπ σκορπίζουμε την τριμμένη φέτα ή μοτσαρέλα και πάνω από το πέστο την τριμμένη παρμεζάνα.
  3. Κόβουμε το φύλλο σε 16 τρίγωνα κομμάτια, ρολάρουμε σε κρουασάν και τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ψήσιμο

  1. Αλείφουμε τα κρουασανάκια με το μείγμα αυγού-γάλακτος.
  2. Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη αυτά με τη γλυκιά γέμιση.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT