40'
προετοιμασία
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 30-40 τμχ (περίπου 1 κιλό)Για το παντεσπάνι
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Για το παντεσπάνι
- Χτυπάμε στο μίξερ (με το σύρμα) τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σταδιακά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24-25 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι (βυθίζοντάς το στο κέντρο) για να δούμε αν έχει ψηθεί – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, περίπου 2-3 ώρες.
Για την γέμιση
- Ετοιμάζουμε μια γκανάς.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι λίγο πριν αρχίσει να βράζει.
- Την αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, περιμένουμε για 1 λεπτό (για να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα) και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ένα μπλέντερ χειρός, προσέχοντας να μην το ανασηκώνουμε.
Για την συναρμολόγηση
- Θρυμματίζουμε το παντεσπάνι σε ένα μπολ, προσθέτου- με το ρούμι, την γκανάς και το κακάο και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα (μπορούμε να τα ζυμώσουμε και στο μίξερ, με το φτερό).
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ξαναζυμώνουμε το μείγμα για λίγο και το πλάθουμε σε μικρές μπάλες.
- Ρολάρουμε τις μπάλες στην τρούφα, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά.
- Διατηρούνται έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Μυστικά
Αντί για παντεσπάνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 500-600 γρ. κέικ της αρεσκείας μας (σπιτικό ή έτοιμο).