1 ώρα και 30'
προετοιμασία
1 ώρα και 12' μαγείρεμα
7'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 49'
Υλικά
Μερίδες: για 1 φόρμα 20-22 εκ.Για τη γέμιση
Για τη βάση
Για την σάλτσα καραμέλας
Για το στόλισμα
Για τη σαντιγί (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σάλτσα καραμέλας
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουν βράση.
- Συνεχίζουμε τον βρασμό χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι το σιρόπι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Γέρνουμε πότε πότε κυκλικά την κατσαρόλα για να ψήνεται ομοιόμορφα η καραμέλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρει χρώμα βαθύ καφέ, σαν σκούρο κεχριμπάρι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί και ρίχνουμε το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε και κρατάμε κατά μέρος 3/4 κούπας από το μείγμα, για την επικάλυψη.
- Ρίχνουμε στην υπόλοιπη καραμέλα το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να δέσει, να γίνει παχύρρευστο.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανακατεύουμε τα μπισκότα, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπολ.
- Λαδώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20-22 εκ., και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Το πιέζουμε καλά με την παλάμη μας ή με ένα κουτάλι μέχρι να καλύψει ισόπαχα όλο τον πυθμένα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά.
- Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς.
Γέμιση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το τυρί κρέμα για σχεδόν 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Προσθέτουμε τη σκούρα καστανή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι σε μικρές δόσεις με ένα κουτάλι, χτυπώντας μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει κάπως.
Συναρμολόγηση
- Πάνω στην κρύα βάση μπισκότου, μέσα στο ταψάκι, απλώνουμε ομοιόμορφα την παχύρρευστη καραμέλα της κατσαρόλας.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, μέχρι να σφίξει κάπως.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο και αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην κρύα καραμέλα.
- Καλύπτουμε σφιχτά τη βάση του ταψιού με αλουμινόχαρτο (για να μην περάσει νερό) και το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Γεμίζουμε το μεγαλύτερο ταψί με νερό μέχρι η στάθμη να φτάσει τα 2 εκ.
- Ψήνουμε το τσίζκεϊκ για περίπου 1 ώρα, μέχρι η επιφάνειά του να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Σβήνουμε τον φούρνο, αλλά αφήνουμε το τσίζκεϊκ μέσα για περίπου 20 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να μη σκάσει και κάνει ρωγμή η επιφάνεια του γλυκού από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
- Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε ένα μαχαίρι περιμετρικά του γλυκού γύρω στη φόρμα και αφαιρούμε προσεκτικά τα τοιχώματα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30 λεπτά.
- Έπειτα, είτε το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς είτε το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή για όλο το βράδυ, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει καλά.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με την αλατισμένη καραμέλα που αφήσαμε στην άκρη και σκορπίζουμε τις κομματιασμένες καραμελίτσες.
- Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορφές, τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη αστέρι.
- Φτιάχνουμε ροζέτες σαντιγί στην επιφάνεια του τσίζκεϊκ και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
Υπολογίστε σωστά τους χρόνους αναμονής για τούτη την εξαίσια συνταγή, καθώς χρειάζεται πολύωρη παραμονή στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.