45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Κομμάτια: 10-12

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  3. Αδειάζουμε και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου σχηματιστεί μια ομοιογενής μαλακή και ελαστική ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου
  4. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα,έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό φύλλο πάχους 0,5 εκ.
  6. Το μεταφέρουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 25 εκ. και το στρώνουμε έτσι ώστε να εφαρμόζει στα πλαϊνά και οι άκρες του να εξέχουν

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες με 1 ποτήρι ζεστό νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά
  2. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την άχνη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  5. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το αλεύρι ανακατεύοντας και στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος
  6. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη
  7. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης και τις τσαλακώνουμε ελαφρώς, φτιάχνοντας πιέτες, έτσι ώστε να γίνει ένα στεφάνι στην περιφέρεια του γλυκού
  8. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με έναν αυγοδάρτη και αλείφουμε όλη την επιφάνειά του γλυκού, ακόμα και τη γέμιση στο κέντρο
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσει

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών