ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣJapanese cheesecakeJapanese cheesecakeΕίναι ένα σουηδικό τυρογλυκό που σερβίρουν όλο τον χρόνο σε γιορτινές περιόδους και ως βασικό χαρακτηριστικό του έχει την αμυγδαλόσκονη (συχνά και εσάνς πικραμύγδαλου). Παραδοσιακά το έφτιαχναν με τυρόπηγμα, που είναι το πρώτο στάδιο στην παρασκευή τυριού. Γι’ αυτό και στο βιβλίο «The Nordic Baking Book» (εκδ. Phaidon, 2018) του Σουηδού σεφ Magnus Nilsson, στο οποίο συγκεντρώνει παραδοσιακές συνταγές από τις Βόρειες Χώρες, θα βρούμε μια συνταγή για ostkaka που στα υλικά της αναφέρει απαστερίωτο, μη ομογενοποιημένο γάλα και πυτιά. Πλέον, όμως, οι περισσότεροι το φτιάχνουν με cottage cheese. Το γλυκό είναι σφιχτό, κρεμώδες και πλούσιο στο στόμα, με κοκκώδη υφή. Σερβίρεται χλιαρό, συνήθως με μία κουταλιά σαντιγί και φρούτα του δάσους ή μαρμελάδα.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Διαδικασία

  1. Για το οstkaka, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Σε έναν πολυκόφτη πολτοποιούμε μαζί το τυρί, τη ζάχαρη και τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και τη σκόνη αμυγδάλου και δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα, να ομογενοποιηθεί.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του χαρτιού να εξέχουν.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε με τα μύρτιλα, τις φράουλες ή τη μαρμελάδα.
  7. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε κάθε κομμάτι του οstkaka με μία κουταλιά άγλυκη σαντιγί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών