Το κλασικό πασχαλινό τσουρέκι πάντα θα έχει χώρο στο τραπέζι μας.

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Για άλειμμα:

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους μέχρι να γίνουν αφράτοι. Τα ανακατεύουμε σε μια λεκάνη μαζί με τα μυρωδικά, το χυμό, τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό και το γάλα με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο.
  2. Ζυμώνουμε ζωηρά με τις γροθιές μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να κάνει φουσκάλες. Τότε την πλάθουμε σαν μπάλα, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και τη σκεπάζουμε καλά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (40 - 45 λεπτά). Ζυμώνουμε για να φύγει ο αέρας, τη χωρίζουμε σε τρία ή τέσσερα κομμάτια και τα πλάθουμε, όπως μας αρέσει (πλεξούδες ή σαν φραντζόλες).
  3. Τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν πλασμένα μέχρι να γίνουν διπλά (40 λεπτά περίπου). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το μείγμα αυγού - γάλακτος και τα ψήνουμε στο φούρνο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών