Στη Ρωσία και σε πολλές από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κάθε Πάσχα φτιάχνουν αυτό το γλυκό ψωμί που στην όψη θυμίζει μικρό πανετόνε, καθώς έχει κυλινδρική μορφή, είναι φουσκωτό και περιέχει φρουί γλασέ. Όπως το δικό μας τσουρέκι, το παρασκευάζουν αρκετές ημέρες πριν και το τρώνε μετά την Ανάσταση, όταν τελειώνει η νηστεία. Έχουν μάλιστα κι ένα πολύ ωραίο έθιμο. Οι νοικοκυρές στολίζουν τα κουλίτς που έφτιαξαν με λουλούδια, τα τακτοποιούν όμορφα σε καλάθια και τα παίρνουν μαζί τους στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης για να τα ευλογήσει ο ιερέας.
40'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα και 45'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'
Υλικά
Κομμάτια: 10
Για το γλάσο
Διαδικασία
Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε λίγο από το χλιαρό γάλα, προσθέτοντας 1 κουταλίτσα από τη ζάχαρη. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μείγμα της διαλυμένης μαγιάς ή την ξερή μαγιά (αυτή δεν χρειάζεται να τη διαλύσουμε προηγουμένως), το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και τα αυγά.
Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα με τον γάντζο έως ότου γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη η οποία ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη, αυτή τη φορά με το χέρι, προσθέτοντας τα φρούτα γλασέ, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
Βουτυρώνουμε δύο ψηλές φόρμες για μπόμπα* και τις πασπαλίζουμε με λίγη αμυγδαλόσκονη ή αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια, πλάθουμε ελαφρώς το καθένα δίνοντάς του στρογγυλό σχήμα και τα βάζουμε στις φόρμες (θα πρέπει να πιάσουν μόνο τα 2/3 του ύψους τους).
Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 40-45 λεπτά, έως ότου φουσκώσουν οι ζύμες.
Ψήνουμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα, για να κρυώσουν καλά.
Γλάσο
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια ρίχνοντας σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη και τον χυμό, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο λευκό γλάσο. Με αυτό περιχύνουμε τα κουλίτς.
Γαρνίρουμε το τσουρέκι με κερασάκια γλασέ.
Μυστικά
Φόρμες για μπόμπα θα βρούμε σε καταστήματα με εργαλεία και σκεύη για την κουζίνα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τα κουλίτς σε οποιεσδήποτε κυλινδρικές φόρμες. Βολεύουν λ.χ. οι μεγάλες μεταλλικές κονσέρβες από κομπόστα φρούτων, τις οποίες καλό είναι να καλύψουμε εσωτερικά με λαδόκολλα. Θα κόψουμε τη ζύμη σε κομμάτια ανάλογα με το μεγέθος που έχουν οι κονσέρβες μας, υπολογίζοντας ότι θα πρέπει να τις γεμίσουμε μόνο κατά τα 2/3, γιατί τα κουλίτς φουσκώνουν αρκετά. Επίσης, ο χρόνος ψησίματος θα μειωθεί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.