ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρωματικά τσουρέκιαΤσουρεκάκια ατομικά
45' προετοιμασία
30' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 τσουρέκι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το τσουρέκι με ζαχαρωμένα φρούτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας ελαφρά το γάλα και μόλις χλιαρύνει, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα σε αυτό την ξηρή μαγιά.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα 6 αυγά και το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το εργαλείο για τις ζύμες) για 15 λεπτά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια για αρκετή ώρα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  3. Προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι πολύ κρύο (έτσι θα ενσωματωθεί καλύτερα στο τσουρέκι), και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη η οποία θα μαζευτεί όλη γύρω από τον γάντζο. Αν ζυμώνουμε με τα χέρια, συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο.
  4. Μαζεύουμε το ζυμάρι, του δίνουμε σχήμα μπάλας και το βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα το ξαναζυμώνουμε με τα χέρια μας, προσθέτοντας και τα ζαχαρωμένα φρούτα. Το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε σχήμα μπαστουνιού. Ενώνουμε τα μπαστούνια στο επάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
  5. Τοποθετούμε το τσουρέκι πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε απαλά με μια μεμβράνη ή με μια πετσέτα και το αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
  6. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού με το μείγμα αυγού-γάλακτος, προσέχοντας να μην το τρυπήσουμε.
  7. Τέλος, πασπαλίζουμε με χοντρή διακοσμητική ζάχαρη, αν βρούμε, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για περίπου μισή ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 33.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών