ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπανακόρυζο με πέστο άνηθου και καρύδιαΣπανακόρυζο με πέστο άνηθου και καρύδια

 

Στο αποκορύφωμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Τύρναβο ανάβουν φωτιές και μαγειρεύουν το «μπουρανί», μια πηχτή σπανακόσουπα που συμβολίζει, μεταξύ άλλων, την αρχή της άνοιξης και τη γονιμότητα.
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου μάς ετοιμάζει μια φίνα εκδοχή της με διάφορα χόρτα, άφθονα μυρωδικά και πρόβειο γιαούρτι. Είναι σχετικά πηχτό, όπως τα γιαχνερά χόρτα.

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα χόρτα, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό να λαδωθούν καλά και ρίχνουμε 250 ml νερό και αλατοπίπερο.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα χορταρικά και να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά, ώστε να αναμειχθεί καλά και να μη σβολιάσει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
  6. Βάζουμε σε κάθε πιάτο από μία κουταλιά γιαούρτι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών