Πλούσιο μα ευχάριστα δροσερό επιδόρπιο, ό,τι πρέπει για το κλείσιμο του γεύματος.

1 ώρα προετοιμασία
35' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 28-30 εκ.

Για το τυρογλυκό

Για τη σάλτσα φράουλας με λεβάντα

Διαδικασία

  1. Σάλτσα φράουλας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι με 200 ml νερό, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τις φράουλες και βράζουμε για 5-6 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν (κρατάμε το σιρόπι στην άκρη).
  2. Τις απλώνουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε για 20 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε τη λεβάντα και τη λεμονόφλουδα στο σιρόπι και βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σουρώνουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  3. Τυρογλυκό: Περνάμε τη μυζήθρα από χοντρό σουρωτήρι, πάνω από μεγάλο μπολ, πιέζοντάς την καλά με σπάτουλα ώστε να λιώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κάρδαμο και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Τα ρίχνουμε αργά στο μείγμα της μυζήθρας, ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί. Αδειάζουμε το μισό μείγμα τυριού και από πάνω απλώνουμε τις ψημένες φράουλες. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα τυριού, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το κρύο σιρόπι και σκορπίζουμε τις φρέσκες φράουλες. Σερβίρουμε αμέσως.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών