Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 28-30 εκ.
Για το τυρογλυκό
Για τη σάλτσα φράουλας με λεβάντα
Διαδικασία
Σάλτσα φράουλας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι με 200 ml νερό, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τις φράουλες και βράζουμε για 5-6 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν (κρατάμε το σιρόπι στην άκρη).
- Τις απλώνουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε για 20 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε τη λεβάντα και τη λεμονόφλουδα στο σιρόπι και βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σουρώνουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Τυρογλυκό
- Περνάμε τη μυζήθρα από χοντρό σουρωτήρι, πάνω από μεγάλο μπολ, πιέζοντάς την καλά με σπάτουλα ώστε να λιώσει.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κάρδαμο και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Τα ρίχνουμε αργά στο μείγμα της μυζήθρας, ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα τυριού και από πάνω απλώνουμε τις ψημένες φράουλες.
- Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα τυριού, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσει.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το κρύο σιρόπι και σκορπίζουμε τις φρέσκες φράουλες.
- Σερβίρουμε το τυρογλυκό με σάλτσα φράουλας και λεβάντα αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.