ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚετές, το φαρασιώτικο, μαλακό ψωμίΚετές, το φαρασιώτικο, μαλακό ψωμί Από τα βασικότερα φαγητά των Φαρασιωτών, τα βάσα, που μας ετοίμασαν η Αναστασία Σοϊταρίδου (πάνω αριστερά) και η Ειρήνη Θωμαϊδου (πάνω δεξιά) γίνονται με το πιο απλό ζυμάρι από αλεύρι και νερό, ανοίγονται με πλάστη βέργα (που τον λένε οχλάα ή χλεού ή οχλαού ή φλαού) και ψήνονται σε μεγάλες ποσότητες, για να είναι πάντα βρισκούμενα, για ένα πλήθος από πιάτα. Μαζεύονταν οι γυναίκες και τα έφτιαχναν σε μεγάλες ποσότητες, στοίβες ολόκληρες, άλλη τα ζύμωνε, άλλη τα άνοιγε με τη βέργα, άλλη τα έψηνε στο σάτσ(ι), μέχρι να στεγνώσουν σαν χαρτί. Πλήρως αφυδατωμένες στο ψήσιμο, διατηρούνται για μήνες. Με λίγο ράντισμα με νερό ήταν έτοιμα να καταναλωθούν άμεσα ή να ψηθούν, σκέτα ή γεμιστά (βλ. παρακάτω). Αν και παραδοσιακά ψήνονται στο καμπύλο σάτσ(ι), σας δίνουμε και εναλλακτικές για οικιακό ψήσιμο στο τζάκι, στον φούρνο, στο μάτι της κουζίνας, ακόμα και πάνω σε σόμπα. Τα βάσα είναι μεγάλα φύλλα, αλλά μπορούμε να τα φτιάξουμε και μικρότερα, για ευκολία. Βιβή Κωνσταντινίδου

Τα βάσα ψήνονται στο σάτσ(ι) μέχρι να ξεραθούν και φυλάσσονται για πολύ καιρό. Με ένα απλό βρέξιμο με νερό, είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε ένα πλήθος από αλμυρά και γλυκά πιάτα, από πίτες μέχρι ένα γλυκό κέρασμα που θυμίζει φλωρεντίνες.

5 συνταγές με βάσα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Σοχούμι (βάσα γεμιστά): Τα γεμίζουμε με σφιχτά αυγά ή σε μια νηστίσιμη εκδοχή, με πατάτες και φρέσκο κρεμμυ- δάκι ή με χόρτα όπως τσουχριάδα (ραδίκια) ή κοτίμα (ρόκα) ή τσιρ-κουτίμα (νεροκάρδαμα). Κόβουμε ένα βάσι στη μέση σαν μεγάλο μισοφέγγαρο, βάζουμε 2-3 κουτ. σούπας γέμιση σε μια άκρη του και τυλίγουμε σε χοντρό ρολό σαν κανελόνι ή το διπλώνουμε σε τρίγωνο ή σαν φάκελο.
Με αυγά στο τηγάνι: Ωραίο χειμωνιάτικο πιάτο με το απίθανο όνομα «κρτπίτσ’»! Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε εκεί 5-6 αυγά ελαφρώς χτυπημένα και 1 φύλλο βάσι στεγνό, σπασμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε αλατοπίπερο, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν.

Τυρόπιτα με βάσα, πανεύκολη και πεντανόστιμη: Ραντίζουμε 8 βάσα, μέχρι να γίνουν σχετικά ευλύγιστα, αλλά να μη μουλιάσουν. Τα στρώνουμε ανά δύο μέσα σε μεγάλο ταψί, λαδωμένα ένα ένα με μείγμα από σπορέλαιο και λιωμένο βούτυρο, καλύπτοντας κάθε δυάδα φύλλων με θρυμματισμένη φέτα. Τελειώνουμε με ένα φύλλο βάσι, καλά λαδωμένο. Φουρνίζουμε την πίτα μέχρι να μισοψηθεί. Έπειτα, την περιχύνουμε με ένα μείγμα από 1 κουτάκι (330 ml) αναψυκτικό σόδα (ή φυσικώς ανθρακούχο νερό, όπως έβαζαν στα Φάρασα, ή γάλα) και 5 αυγά. Ολοκληρώνουμε το ψήσιμο μέχρι η πίτα να ροδίσει. Οι Φαρασιώτες ορκίζονται πως είναι ανώτερη από κάθε άλλη τυρόπιτα!

Ψισιδάς: Σπάμε 2 βάσα σε μικρά κομμάτια, όπως τα κορνφλέικς. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 3/4 φλιτζ. καφέ σπορέλαιο και 1 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να βράζει. Ρίχνουμε τα σπασμένα βάσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να καλυφθούν με το ωραίο σιρόπι, να το απορροφήσουν και να καραμελώσουν ελαφρά. Αδειάζουμε το μείγμα σε πιατέλα, το απλώνουμε και το σερβίρουμε μόλις κρυώσει.

Κιομπέδες: Ραντίζουμε ένα βάσι με λίγο νερό ώστε να μαλακώσει. Το πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και το διπλώνουμε ως εξής: φέρνουμε τις δύο απέναντι άκρες του, δεξιά και αριστερή, προς το κέντρο. Έπειτα φέρνουμε τις αντίθετες άκρες του, την πάνω και την κάτω, πάλι προς το κέντρο, φτιάχνοντας έναν φάκελο. Τηγανίζουμε τον κιομπέ σε λίγο λάδι, μέσα σε τηγάνι, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Είναι μια νόστιμη τυρόπιτα της στιγμής.

 

20' προετοιμασία
7' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 37'

Υλικά

Τεμάχια: 10-14

Διαδικασία

  1. Για τα βάσα ξεκινάμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε στο μίξερ, με τον γάντζο ή με τα χέρια, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σκληρή αλλά ομοιογενή και λεία.
  2. Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη, την πιέζουμε με το δάχτυλό μας: η λακκουβίτσα θα πρέπει να σβήσει αργά.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου των 180 γρ. (βγαίνουν 10 βάσα) ή σε κομμάτια των 120 γρ. (για 14 μικρότερα βάσα).
  5. Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα, για να μην ξεραθούν
  6. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
  7. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πολύ λεπτό και με διάμετρο περίπου 40-455 εκ. (χωράει μια χαρά στο μεγάλο μας ταψί).

Ψήσιμο Στο τζάκι ή στα κάρβουνα:

  1. Ανάβουμε ξύλα ή κάρβουνα και αφήνουμε να σχηματιστεί μια παχιά θράκα.
  2. Θα χρειαστούμε μια απλή πυροστιά ή θα σχηματίσουμε ένα τετράγωνο από τούβλα, με ύψος περίπου 40 εκ. πάνω από τη φωτιά.
  3. Στην πυροστιά ή στο τούβλινο τετράγωνο ακουμπάμε αναποδογυρισμένο το μεγάλο ταψί του φούρνου και το αφήνουμε να κάψει καλά.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνειά του και απλώνουμε πάνω ένα φύλλο ζύμης.
  5. Το αφήνουμε να ψηθεί τόσο ώστε η κάτω πλευρά να αρχίσει να στεγνώνει και να φουσκαλιάζει.
  6. Το γυρίζουμε τακτικά με δύο σπάτουλες και ψήνουμε μέχρι οι φουσκάλες να εμφανιστούν και στις δύο πλευρές του φύλλου και να αρχίσουν να ροδίζουν
  7. Βγάζουμε το φύλλο και το απλώνουμε σε καθαρή και στεγνή επίπεδη επιφάνεια.
  8. Φροντίζουμε να «ταΐζουμε» τη θράκα όποτε μειώνεται η έντασή της.

Στο μάτι της κουζίνας

  1. Όποιον τύπο κουζίνας και αν έχουμε (με απλά μάτια ή με εστίες αερίου), θα χρειαστούμε το μεγάλο ταψί του φούρνου ή ένα αλουμινένιο (όχι ανοξείδωτο, δεν ψήνει καλά).
  2. Ζεσταίνουμε καλά το μάτι, ακουμπάμε πάνω του το ταψί, αναποδογυρισμένο, και το αφήνουμε και αυτό να κάψει καλά.
  3. Το αλευρώνουμε, απλώνουμε εκεί ένα φύλλο και ψήνουμε όπως και στο κλασικό ψήσιμο με φωτιά, δηλαδή μέχρι να στεγνώσει, να κοκαλώσει και να εμφανίσει ρόδινες φουσκάλες και από τις δύο πλευρές.

Στον φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία και στερεώνουμε τη σχάρα σε ένα ράφι λίγο πιο κάτω από τη μέση.
  2. Πάνω στη σχάρα ακουμπάμε ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί, κατά προτίμηση αλουμίνιο και όχι ανοξείδωτο, αναποδογυρισμένο, ώστε να φτάσει λίγο πιο κάτω από τις αντιστάσεις του γκριλ.
  3. Προθερμαίνουμε το ταψί, μέχρι να κάψει καλά.
  4. Το πασπαλίζουμε με αλεύρι και ψήνουμε τα φύλλα όπως περιγράψαμε παραπάνω.
  5. Τα βάσα ψήνονται θαυμάσια και πάνω στην επιφάνεια μιας αναμμένης σόμπας, πάντα με τακτικά γυρίσματα, μέχρι να ροδίσουν οι φουσκάλες τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών