1 ώρα και 30'
προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 14 - 16 φύλλαΔιαδικασία
- Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι ή με το σύρμα του μίξερ, για να νοτίσει το αλεύρι.
- Προσθέτουμε αργά νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δουλεύοντας συνεχώς με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ζύμη.
- Τη δουλεύουμε επίμονα, για σχεδόν 10 λεπτά (ή λίγο λιγότερο με το μίξερ), μέχρι να μαλακώσει και να είναι λεία η όψη της.
- Την κόβουμε σε 14-16 κομμάτια (ανάλογα με το αν υπολογίσουμε να περισσέψει ζύμη για τηγανόψωμο) και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε πολύ λεπτό και μεγάλο φύλλο, υπολογίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Ανάλογα με τη συνταγή, είτε στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα, είτε στρώνουμε στο ταψί εναλλάξ φύλλα και γέμιση.
Μυστικά
Πρακτικό κόλπο: Για κάθε φύλλο υπολογίζουμε 2 απλόχερα (2 γεμάτες χούφτες) αλεύρι, επομένως επιλέγουμε πόσα φύλλα θα φτιάξουμε και βάζουμε τις ανάλογες χούφτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.