ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα με μανταρίνι, κάστανο και μέλιΒασιλόπιτα με μανταρίνι, κάστανο και μέλι (χωρίς μίξερ)
40' προετοιμασία
1 ώρα και 15' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Κομμάτια: για 1 ταψί ή τσέρκι 27 εκ. - για 14 κομμάτια

Για τη βασιλόπιτα

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Βασιλόπιτα

  1. Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα χωρίς αλεύρι, με αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, βερίκοκα και άρωμα τριαντάφυλλου και κακουλέ, αρχικά μουλιάζουμε, σε μικρό μπολ, τα βερίκοκα στο κρασί για περίπου 30 λεπτά.
  2. Τα αδειάζουμε (μαζί με το κρασί) στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
  3. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη, τα φιστίκια Aιγίνης σε σκόνη, το μπέικιν πάουντερ, το κακουλέ και το μαχλέπι.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Καλύπτουμε ένα ταψί διαμ. 27 εκ. με λαδόκολλα έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  6. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και σφιχτή μαρέγκα.
  7. Την αδειάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
  8. Στον άδειο κάδο του μίξερ (χωρίς να τον καθαρίσουμε) ρίχνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 3 - 4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  9. Προσθέτουμε το ροδόνερο ή ανθόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα, μπεζ και κρεμώδες.
  10. Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το μείγμα των ξηρών καρπών και τα πολτοποιημένα βερίκοκα και χτυπάμε με το φτερό για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
  11. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  12. Σταματάμε το μίξερ, αδειάζουμε στη ζύμη την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν.
  13. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και βυθίζουμε σε ένα σημείο το φλουρί, τυλιγμένο με μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  14. Ψήνουμε την βασιλόπιτα για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  15. Στα 20 - 30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας, θα παρατηρήσουμε ότι η βασιλόπιτα θα έχει πάρει χρώμα στην επιφάνεια. Ανοίγουμε για λίγο τον φούρνο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  16. Προσοχή! Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 20 λεπτά ψησίματος. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  17. Την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Επικάλυψη

  1. Σε μπολάκι ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το ροδόνερο και τον χυμό λεμονιού και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της βασιλόπιτας.
  2. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια και τα τριανταφυλλάκια ή τα ροδοπέταλα.
  3. Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Μυστικά

* Aν και κανονικά το μπέικιν πάουντερ είναι εκ φύσεως προϊόν χωρίς γλουτένη, συνήθως παρασκευάζεται σε εργοστάσια που χειρίζονται άλευρα και σιτηρά, επομένως μπορεί να έχει «επιμολυνθεί». Επίσης κάποιοι παρασκευαστές προσθέτουν στο μπέικιν πάουντερ λίγο άμυλο (συνήθως πατάτας ή καλαμποκιού, αλλά μπορεί να είναι και σίτου), για να το προφυλάξουν από την υγρασία, ωστόσο δεν το αναγράφουν πάντα στα συστατικά. Αν λοιπόν έχουμε δυσανεξία στη γλουτένη, είναι πιο ασφαλές να αναζητάμε όσα φέρουν την επισήμανση «gluten-free». Είναι συνήθως εισαγωγής και θα τα αναζητήσουμε σε καταστήματα με βιολογικά και υγιεινά τρόφιμα, αλλά και σε ορισμένα φαρμακεία. ** Αποξηραμένα τριανταφυλλάκια, που στην πλειονότητά τους συλλέγονται από άγρια φυτά στο Μαρόκο, βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα ή τα παραγγέλνουμε σε ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το baharat.gr. Αποξηραμένα ροδοπέταλα αξίζει να αναζητήσουμε του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοΐου Κοζάνης, που καλλιεργεί με φυσικές μεθόδους τη ροζ τριανταφυλλιά, γνωστή ως ρόζα η δαμασκηνή, και αποξηραίνει τα ιδιαίτερα αρωματικά πέταλά της. Τα αναζητάμε σε ενημερωμένα μπαχαράδικα ή τα παραγγέλνουμε από ηλεκτρονικά καταστήματα (ενδεικτικά: alternativeoils.gr, sensities.gr κ.ά.).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 165.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών