40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 14-16

Διαδικασία

  1. Για την βασιλόπιτα με εσπεριδοειδή, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  2. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε άλλο σκεύος. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το εξάρτημα του μίξερ.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, τον χυμό, το κονιάκ και τα ξύσματα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  5. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στη ζύμη σιγά-σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη.
  6. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα. μετά τα 50 λεπτά, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι. Βυθίζουμε τη λάμα στο κέντρο της πίτας και αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα πάνω της, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.

Μυστικά

Διακοσμούμε την κρύα βασιλόπιτα πασπαλίζοντας με μπόλικη άχνη και σκορπίζοντας λίγο ξύσμα από τα εσπεριδοειδή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών