40'
προετοιμασία
1 ώρα και 5' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 12Διαδικασία
- Για την βασιλόπιτα με γιαούρτι, μαχλέπι και μαστίχα, αρχικά χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, μόνο του το βούτυρο για 6-8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Tο αδειάζουμε σε άλλο σκεύος. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το εξάρτημα του μίξερ.
- Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, τα αυγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών το αφρατεμένο βούτυρο ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 26-28 εκ.
- Αλλάζουμε εξάρτημα, προσαρμόζοντας στο μίξερ το φτερό. Ρίχνουμε στον κάδο τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, για άλλα 6-8 λεπτά.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 60-65 λεπτά. Mετά τα 50 λεπτά, βυθίζουμε τη λάμα στο κέντρο της πίτας και αν βγει με υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω της, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά και ξαναδοκιμάζουμε.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει για λίγο εκτός φούρνου και την ξεφορμάρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.