Φέτος την πίτα του «Γαστρονόμου» υπογράφει ο εξαιρετικός Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει χτίσει ένα στιβαρό βιογραφικό και δικαίως θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ζαχαροπλάστες αυτή τη στιγμή. Tο εντυπωσιακό είναι ότι, όταν του ζητήσαμε να εμπνευστεί για τον «Γ» μια πρωτότυπη βασιλόπιτα, δεν μας πρότεινε κάτι δύσκολο, αλλά αντιθέτως μας έδωσε μια συνταγή εύκολη, στα μέτρα του οικιακού ζαχαροπλάστη, με υλικά που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, εντυπωσιακά νόστιμη και απλή. Δεν χρειάζεται ούτε καν μίξερ.

Είναι μια βασιλόπιτα τύπου κέικ, φουλ αρωματική, με μπόλικο βούτυρο, φρέσκα αρώματα μανταρινιού και γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο. Περιέχει όμως και άλλο ένα κατεξοχήν γιορτινό στοιχείο, τα κάστανα. Επιπλέον, μας δίνει δύο τρία πολύ ιδιαίτερα κόλπα για τη διακόσμηση. Φτιάχνει πρώτα ένα γλάσο μανταρινιού, που απλώνει στην επιφάνεια και ψήνει για 3 λεπτά ώστε να γίνει διάφανο. Αυτό δίνει μια ωραία γυαλάδα στην πίτα. Την αχνίζει χρησιμοποιώντας πατρόν σε σχήμα αστεριού και φτιάχνει και βρώσιμα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού κονφί.

50' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το κέικ

Για το διάφανο γλάσο μανταρινιού

Για τα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

  1. Κέικ: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε. Παράλληλα, σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  2. Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί τα εσωτερικά τοιχώματα από μια φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 6 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 55 - 60 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι - θα πρέπει να βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα από υγρή ζύμη, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα. Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  3. Γλάσο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 2 υλικά με ένα σύρμα. Αφού κρυώσει καλά η βασιλόπιτα, τη γυρνάμε ανάποδα για να έχουμε το ίσιο μέρος επάνω για πιο εύκολη και καλαίσθητη διακόσμηση. Καλύπτουμε προσεκτικά την επιφάνεια και τα πλαϊνά με το γλάσο. Έπειτα, τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο το γλάσο. H ποσότητα του γλάσου είναι αρκετή για να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βασιλόπιτα, μόλις όμως μπει στον φούρνο θα μείνει μια πολύ λεπτή στρώση.
  4. Αστεράκια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το μέλι και, μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε τις φλούδες από το μανταρίνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Όταν κρυώσουν οι φλούδες, τις βγάζουμε από το σιρόπι, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και με κουπάτ σε σχήμα αστεριού «κόβου- με» αστεράκια.
  5. Διακόσμηση: Αφού κρυώσει το γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα, την αχνίζουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε πατρόν από χαρτόνι σε σχήμα αστεριών, τα οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στη βασιλόπιτα πριν την αχνίσουμε, για να μείνει το αποτύπωμα του αστεριού επάνω. Τέλος, τοποθετούμε εδώ και εκεί τα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού (τα αλείφουμε με λίγο από το σιρόπι για να κολλήσουν) και τα μαρόν γκλασέ ή τα απλά βρασμένα κάστανα.
  6. ΜΥΣΤΙΚΟΕίναι πιο εύκολο να πάρουμε το ξύσμα από τα μανταρίνια, αν προηγουμένως τα καταψύξουμε γα 30 λεπτά.
  7. WHO IS WHO
  8. O Σπύρος Πεδιαδιτάκης μέχρι πρότινος υπέγραφε τα γλυκά της «Σπονδής», του βραβευ- μένου εστιατορίου του Παγκρατίου. Τώρα, απολαμβάνουμε τις δημιουργίες του στο καινούργιο ζαχαροπλαστείο Ourse στη Γλυφάδα. Παράλληλα, όμως, ετοιμάζει διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ένα βιβλίο ζαχαροπλαστικής για επαγγελματίες, το οποίο αφορά στο εστιατορικό γλυκό, είναι γραμμένο στα αγγλικά και απευθύνεται στη διεθνή αγορά. Τιτλοφορείται «Notebook: Pastries for restaurants», είναι αυτοέκδοση, και θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε 22 χώρες τον Μάρτιο, ενώ θα μπορεί κάποιος να το παραγγείλει από το site του, www.spyrospediaditakis.com.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών