Είναι μια βασιλόπιτα τύπου κέικ, φουλ αρωματική, με μπόλικο βούτυρο, φρέσκα αρώματα μανταρινιού και γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο. Περιέχει όμως και άλλο ένα κατεξοχήν γιορτινό στοιχείο, τα κάστανα. Επιπλέον, μας δίνει δύο τρία πολύ ιδιαίτερα κόλπα για τη διακόσμηση. Φτιάχνει πρώτα ένα γλάσο μανταρινιού, που απλώνει στην επιφάνεια και ψήνει για 3 λεπτά ώστε να γίνει διάφανο. Αυτό δίνει μια ωραία γυαλάδα στην πίτα. Την αχνίζει χρησιμοποιώντας πατρόν σε σχήμα αστεριού και φτιάχνει και βρώσιμα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού κονφί.

Βασιλόπιτα με μανταρίνι, κάστανο και μέλι Βασιλόπιτα με μανταρίνι, κάστανο και μέλι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣμυρναίικη βασιλόπιτα με μπαχαρικάΣμυρναίικη βασιλόπιτα με μπαχαρικά
50' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Για το κέικ

Για το διάφανο γλάσο μανταρινιού

Για τα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα με μανταρίνι, κάστανο και μέλι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ με ένα σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε.
  3. Παράλληλα, σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  5. Ρίχνουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  6. Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί τα εσωτερικά τοιχώματα από μια φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 6 εκ.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι - θα πρέπει να βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα από υγρή ζύμη, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
  9. Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 2 υλικά με ένα σύρμα.
  2. Αφού κρυώσει καλά η βασιλόπιτα, τη γυρνάμε ανάποδα για να έχουμε το ίσιο μέρος επάνω για πιο εύκολη και καλαίσθητη διακόσμηση.
  3. Καλύπτουμε προσεκτικά την επιφάνεια και τα πλαϊνά με το γλάσο.
  4. Έπειτα, τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο το γλάσο.
  5. H ποσότητα του γλάσου είναι αρκετή για να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βασιλόπιτα, μόλις όμως μπει στον φούρνο θα μείνει μια πολύ λεπτή στρώση.

Αστεράκια

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το μέλι και, μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε τις φλούδες από το μανταρίνι.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  3. Όταν κρυώσουν οι φλούδες, τις βγάζουμε από το σιρόπι, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και με κουπάτ σε σχήμα αστεριού «κόβουμε» αστεράκια.

Διακόσμηση

  1. Αφού κρυώσει το γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα, την αχνίζουμε.
  2. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε πατρόν από χαρτόνι σε σχήμα αστεριών, τα οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στη βασιλόπιτα πριν την αχνίσουμε, για να μείνει το αποτύπωμα του αστεριού επάνω.
  3. Τέλος, τοποθετούμε στη βασιλόπιτα εδώ και εκεί τα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού (τα αλείφουμε με λίγο από το σιρόπι για να κολλήσουν) και τα μαρόν γκλασέ ή τα απλά βρασμένα κάστανα.

Μυστικά

Είναι πιο εύκολο να πάρουμε το ξύσμα από τα μανταρίνια, αν προηγουμένως τα καταψύξουμε γα 30 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Μανταρίνι

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών