
50'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Κομμάτια: 12Για το κέικ
Για το διάφανο γλάσο μανταρινιού
Για τα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού
Για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Κέικ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε.
- Παράλληλα, σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί τα εσωτερικά τοιχώματα από μια φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 6 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 55 - 60 λεπτά.
- Για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι - θα πρέπει να βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα από υγρή ζύμη, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Γλάσο
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 2 υλικά με ένα σύρμα.
- Αφού κρυώσει καλά η βασιλόπιτα, τη γυρνάμε ανάποδα για να έχουμε το ίσιο μέρος επάνω για πιο εύκολη και καλαίσθητη διακόσμηση.
- Καλύπτουμε προσεκτικά την επιφάνεια και τα πλαϊνά με το γλάσο.
- Έπειτα, τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο το γλάσο.
- H ποσότητα του γλάσου είναι αρκετή για να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βασιλόπιτα, μόλις όμως μπει στον φούρνο θα μείνει μια πολύ λεπτή στρώση.
Αστεράκια
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το μέλι και, μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε τις φλούδες από το μανταρίνι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Όταν κρυώσουν οι φλούδες, τις βγάζουμε από το σιρόπι, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και με κουπάτ σε σχήμα αστεριού «κόβουμε» αστεράκια.
Διακόσμηση
- Αφού κρυώσει το γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα, την αχνίζουμε.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε πατρόν από χαρτόνι σε σχήμα αστεριών, τα οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στη βασιλόπιτα πριν την αχνίσουμε, για να μείνει το αποτύπωμα του αστεριού επάνω.
- Τέλος, τοποθετούμε εδώ και εκεί τα αστεράκια από φλούδες μανταρινιού (τα αλείφουμε με λίγο από το σιρόπι για να κολλήσουν) και τα μαρόν γκλασέ ή τα απλά βρασμένα κάστανα.
Μυστικά
Είναι πιο εύκολο να πάρουμε το ξύσμα από τα μανταρίνια, αν προηγουμένως τα καταψύξουμε γα 30 λεπτά.