Τα βενιζελικά της απελευθέρωσης

Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και στη συνέχεια την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει.

Τα βενιζελικά της απελευθέρωσης

Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τα βενιζελικά της απελευθέρωσης

Ολόκληρο αεροδρόμιο πήρε το όνομά του, τα γλυκά θα του γλίτωναν; Και κάπως έτσι τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».

Τα βενιζελικά της απελευθέρωσης

Δοκιμάσαμε την πεντανόστιμη εκδοχή που ετοιμάζουν και τυποποιούν στο εργαστήριο της οικογένειας Χρυσάφη, στο Καρπάσι, οι οποίοι και μας έδωσαν τη συνταγή τους.

Τα βενιζελικά της απελευθέρωσης

20' προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Κομμάτια: 50

Επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το γλάσο) στο μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  2. Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
  3. Τα τοποθετούμε πάνω σε έναν δίσκο που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Επικάλυψη

  1. Αν δεν προμηθευτούμε έτοιμο γλάσο, λιώνουμε τη βανίλια υποβρύχιο σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένα λείο λευκό γλάσο. Το αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα μπαλάκια. Με ένα πιρούνι τα μαζεύουμε και τα ακουμπάμε ξανά στον δίσκο, πάνω σε λαδόκολλα, ώσπου να στεγνώσει το γλάσο.
  2. Διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών