ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα με μαχλέπι και καρύδιαΒασιλόπιτα με μαχλέπι και καρύδια
20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Διαδικασία

  1. Για τη βουτυράτη βασιλόπιτα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ xωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο, με το σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά το μπέικιν πάουντερ το αλεύρι το ποτό και τον χυμό, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια, με αυγοδάρτη ή στο μίξερ με το σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
  4. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
  5. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Η πίτα είναι ψημένη αν, όταν την τρυπήσουμε στο κέντρο της με ένα ξυλάκι ή μαχαίρι, αυτό βγει στεγνό. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη λίγο.
  6. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, καλύτερα πάνω σε σχάρα.
  7. Μετά την πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών