ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατόσουπα με μανέστρα βήμα βήμαΚρεατόσουπα με μανέστρα βήμα βήμα
30' προετοιμασία
2 ώρες και 10' βράσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βραστό με χειμωνιάτικα λαχανικά, αρχικά πλένουμε τα διάφορα μέρη του μοσχαριού και τα βάζουµε σε µια κατσαρόλα µε µπόλικο νερό που να τα σκεπάζει άνετα.
  2. Αφήνουµε το νερό να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και αφαιρούµε σχολαστικά τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
  3. Όταν πάψει να βγαίνει αφρός, ρίχνουµε λίγο αλάτι, το κρεµµύδι µε τα γαρίφαλα και το δαφνόφυλλο, σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και βράζουµε για περίπου 1 ½ ώρα ή µέχρι να µαλακώσει καλά το μοσχάρι.
  4. Όταν βράσει, το βγάζουµε και το διατηρούµε ζεστό. Πετάµε το κρεµµύδι και σουρώνουµε τον ζωµό.
  5. Βάζουµε στην κατσαρόλα τη σελινόριζα, τις πατάτες, τα καρότα, το πράσο και το σέλινο. Προσθέτουμε όσο ζωµό χρειάζεται για να καλυφθούν τα λαχανικά, υπολογίζοντας ότι θα βγάλουν και αυτά τα δικά τους υγρά. Αν ο ζωµός έχει µειωθεί αρκετά, συµπληρώνουµε ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουµε και βράζουµε για 20 - 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  6. Τότε ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα το μοσχάρι και τα µαγειρεύουµε όλα µαζί για άλλα 10 λεπτά.
  7. Για να σερβίρουµε, είναι προτιµότερο να βάλουµε σε βαθιά πιάτα το ζωµό και τα λαχανικά και να πασπαλίσουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι (προτιμότερο ροζ).
  8. Σε µια πιατέλα βάζουµε τα κοµµάτια του µοσχαριού. Τα συνοδεύουµε µε ένα λαδόξιδο εµπλουτισµένο µε µουστάρδα.

Ένα λευκό διακριτικό κρασί, ένα χαρμάνι με Σαββατιανό, έναν Ροδίτη, ένα Chardonnay. Εναλλακτικά, ένα ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 66.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών