Το ξινολάχανο («σουκρούτ») ή λάχανο τουρσί είναι σηµαντικό συστατικό στην κουζίνα της Αλσατίας. Το πιάτο αυτό µπορεί να ποικίλλει ανάλογα µε τον αριθµό των καλεσµένων µας. Παραδοσιακά, όσο περισσότερους καλεσµένους έχουµε τόσο µεγαλύτερη ποικιλία κρεατικών χρησιµοποιούµε.

30' προετοιμασία
3 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουµε το ξινολάχανο και το στραγγίζουµε σε ένα σουρωτήρι.
  2. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190° C (σκάλα 5 στο γκάζι). Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, να µαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε το µπέικον και την πανσέτα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα βάζουµε σε µια γάστρα. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο βούτυρο σοτάρουµε τη σπάλα και το µπούτι για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αδειάζουµε στη γάστρα. Προσθέτουµε στη γάστρα το ξινολάχανο, τα φύλλα δάφνης, το καρότο και τα κεδροκούκουτσα. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε απαλά.
  3. Περιχύνουµε µε το κρασί και 130 ml νερό. Σκεπάζουµε και ψήνουµε για 2½ ώρες στον φούρνο. Βγάζουµε για λίγο από το φούρνο, προσθέτουµε τις πατάτες και τα λουκάνικα, ξανασκεπάζουµε και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 40 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών