40'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Για την μπεσαμέλ
Διαδικασία
Μπεσαμέλ
- Για να φτιάξουμε ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ, αρχικά λιώνουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αφρίσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να φύγει η «αλευρίλα» αλλά να μη ροδίσει το αλεύρι – αυτό είναι το ρου (roux), η βάση της μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Κόβουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε δίσκο διαμέτρου 26-27 εκ.
- Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό.
- Απλώνουμε το 1/3 της μπεσαμέλ στο φύλλο, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-4 εκ. περιμετρικά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κασέρι με τη γραβιέρα και πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ με το 1/3 της ποσότητάς τους.
- Από πάνω απλώνουμε το 1/3 από τις φέτες του ζαμπόν.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές και τελειώνουμε με μπεσαμέλ, την οποία απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γέμισης.
- Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε δίσκο με διάμετρο ίση με του ταψιού (24 εκ.).
- Καλύπτουμε τη γέμιση και πιέζουμε τις άκρες του για να κολλήσουν στα τοιχώματα.
- Αλείφουμε το φύλλο με χτυπημένο αυγό και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο για να διαφεύγει ο ατμός του ψησίματος.
- Ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε σε μερίδες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.