15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το λάδι κύμινου

Διαδικασία

Λάδι κύμινου

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τους σπόρους κύμινου για περίπου 2 - 3 λεπτά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.
  3. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά. Το λάδι θα έχει πάρει φίνο κυμινάτο άρωμα.
  4. Σουρώνουμε και διατηρούμε σε γυάλινο βάζο για 1 μήνα.

Σαλάτα

  1. Στο μεταξύ, σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα παντζαρόφυλλα και τα βράζουμε για 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα παντζαρόφυλλα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ίσα να λαδωθούν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν λίγο.
  4. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το τζίντζερ, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να εξατμιστούν τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
  5. Τα αδειάζουμε στην πιατέλα πάνω στα παντζαρόφυλλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, περιχύνουμε με 50 ml από το λάδι κύμινου, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη ζεστή σαλάτα με καρότο, παντζαρόφυλλα και λάδι κύμινου.

Μυστικά

Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σκορδάτα κρουτόν που φτιάχνουμε ροδίζοντας σε 30 ml λάδι 2 φέτες ψωμιού (χωρίς την κόρα) κομμένες σε κυβάκια, μαζί με 1 σκελίδα σκόρδου και λίγο αλατοπίπερο.

Συνταγές με Καρότα

Συνταγές με Παντζάρια

Συνταγές με Πορτοκάλι

Συνταγές για Σαλάτα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών